НОВИНИ

Препълнени са болниците в Търговище, отлагат се всички общински мероприятия

bnt avatar logo
от БНТ
19:40, 16.10.2020
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Още 45 са новите случаи в Търговищка област. От началото на пандемията заразените там са 430.
Сред тях има учители, ученици и медицински персонал. Трите болници в града са препълнени. Затова здравните власти решиха да се хоспитализират само сериозните случаи. Отложени са всички общински мероприятия.

Дали Търговище ще се справи с COVID кризата зависи от спазването на противоепидемичните мерки. Масово хората носят маски, дори и навън. Но според лични лекари заразените са много повече, защото пред кабинетите им се извиват опашки от пациенти с грипоподобни симптоми, които, заради липсата на средства, отказват да си направят PCR тест.

От броя на новозаразените през следващите дни зависи и дали децата от двете гимназии ще се върнат в клас в понеделник или ще продължат да учат дистанционно.

От 94 легла в болниците в Търговище, Попово и Омуртаг има само 13 свободни. Очаква се броят им да бъде увеличен.

Митко Стайков - областен управител на Търговище: 10 броя има заявка от МБАЛ-Попово да ги увеличим и 10 броя ще подадат МБАЛ-Търговище - за разкриване на нов триажен, триажно отделение, което да бъде като основа при поемане на болните от COVID-19 или съмнителните към COVID-19 и оттам - преразпределението им.

В двете големи гимназии в града 15 преподаватели и 9 ученици са с положителни проби за COVID-19. Учителка с COVID-19 е починала. Заради страха от заразата не могат да се намери кой да преподава. Дъщерята на Ана Ватева учи в Първо средно училище. Казва, че е притеснена за здравето на цялото си семейство.

"Моето дете по-добре напредва с материала, когато е в присъствена форма на обучение. Но ако здравните власти преценят обучението да се извършва от вкъщи, нямам да имам против, разбира се", сподели Ана Ватева.

Много родители вече са предприели стъпки в тази посока.

Севдалина Зафирова - директор на Първо средно училище „Свети Седмочисленици" - Търговище: В момента сме затрупани със заявления за преминаване за обучение в електронна среда… Така че ще имаме една група ученици, които без да имат заболяване, с подадено заявление, с разрешение на регионалното управление, ще присъстват онлайн в клас.

Само за два дни здравните инспектори са установили над 40 нарушения за неспазване на противоепидемичните мерки в заведения, предприятия и градския транспорт.

Дарин Димитров - кмет на Община Търговище: Сутринта в определени автобуси са забелязани шофьори без маски или хора, които носят неправилно маските, но с контрола постепенно това ще се оправи.

От ръководството на Общината и Областната управа смятат, че занижаването на мерките е в основата на бум на разпространението на заразата в региона.

Репортер: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп и Байдън отговаряха на въпроси в пряк ефир
Тръмп и Байдън отговаряха на въпроси в пряк ефир
ЦСКА завърши с победа на предварителния турнир в Бургас
ЦСКА завърши с победа на предварителния турнир в Бургас