НОВИНИ

Съвместната комисия София - Скопие с колеблив напредък в преговорите

Александър Марков
от Александър Марков
18:24, 16.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:05 мин.
По света

Съвместната историческа комисия между България и Северна Македония постигна съгласие по три спорни въпроса. Това обяви специално пред "По света и у нас" проф. Иван Илчев. Напредък за Гоце Делчев няма. Според историците, поставеният срок за постигане на пълен компромис - 10 ноември е "абсолютно нереалистичен". От Брюксел Бойко Борисов и Ангела Меркел отново изразиха подкрепа за евроинтеграцията на Западните Балкани.

На десетото заседание на Историческата комисия и след година прекъсване историците от двете страни на границата са постигнали умерен пробив.

Проф. Иван Илчев, член на Съвместната историческа комисия: По време на Първата българска държава в територията, която е днешна Македония, е била разпространена книжовността и образованието благодарение на Преславската и Охридската книжовна школа.

30 минути преди края на заседанието е започнало обсъждането и на Гоце Делчев - чието дело и личност са в основата на националната митология на София и Скопие.

Проф. Иван Илчев, член на Съвместната историческа комисия: Остава море, океан от въпроси. Океан от въпроси, които не зная кога точно и как ще бъдат решени, а някои от тях със сигурност няма да бъдат решени.

Скопие няма план Б, ако България наложи вето на преговорния процес със Северна Македония.

Борисов и Меркел обсъдиха перспективата за Западните Балкани по пътя към ЕС

За три години историческата комисия се разбра за цар Самуил, Светите братя Кирил и Методий и Св. Наум.

Ключовият момент за работата на историческата комисия е 10 ноември. До тази дата се очаква София и Скопие да произведат видими резултати в отношенията си в дух на добросъседство и сътрудничество. Срокът беше поставен от премиера Бойко Борисов. Тогава София и Скопие ще съпредседателстват т.н. Берлински процес.

Проф. Иван Илчев, член на Съвместната историческа комисия: Абсолютно нереалистичен. До 10-и ноември вероятно няма да има друго заседание на комисията.

София не признава т.н. "македонски език", "македонско малцинство" на територията ни и настоява за коректно интерпретиране на общата ни история.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
COVID изкуство: Арт инсталация провокира размисли за глобалната криза
COVID изкуство: Арт инсталация провокира размисли за глобалната криза
100 дни протести в София
100 дни протести в София