НОВИНИ

100 дни протести в София

Николай Минков
от Николай Минков
18:20, 16.10.2020
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Сто дни протести с искане за оставка на премиера Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Денят се отбелязва с пето велико народно въстание. Протестът започна в 17 часа в триъгълника на властта в София. Исканията на протестиращите остават без промяна - оставка на правителството, оставка на главния прокурор, предсрочни избори, машинно и дистанционно гласуване. Петото велико народно въстание се отличава от всички останали досега с пристигането в София на двама евродепутати, които се изказаха в подкрепа на протестите в столицата. Други двама се включиха по видеоконферентна връзка.

Около 22:00 часа протестиращи опитаха да влязат в сградата, но полицията ги спря. В отговор бяха хвърляни предмети по униформените.

В 21:00 часа протестиращите се отправиха към БНТ, за да бъде чут гласът им в обществената телевизия.

Минути след 20:30 часа протестиращите тръгнаха на шествие към храм-паметника "Св. Александър Невски".

В 19:20 часа думата взе евродепутатът Пол Танг (Социалисти и демократи). "Искрено ви се възхищавам. Нещата не могат да продължават по този начин... Тук става въпрос за свобода и за демокрация, да живеете бе корупция", заяви Танг.

Около 18:45 часа хърватският евродепутат Иван Синчич подкрепи протестиращите и ги увери, че Европа не е сляпа и те не са сами.

"Корупцията в България е не само български проблем, корупцията е един европейски проблем и всеки един европейски гражданин трябва да се бори с корупцията в собствената си държава, за да може да живее нормален живот в една нормална държава", заяви хърватинът.

Минути преди 18:30 часа протестиращите тръгнаха към Ректората на Софийския университет да помагат на студенти, след като разбраха, че полицията не ги допуска до площад "Независимост". В крайна сметка обаче студентите бяха пуснати след проверка. И протестът продължи на познатото място в триъгълника на властта.

Около след 18:20 часа движението по бул. "Дондуков" беше блокирано.

Остава блокиран и бул. "Цар Освободител" от Военния клуб до триъгълника на властта.

Всичко започна днес около 17 часа с КПП-та, организирани от органите на МВР по основните улици, водещи към площад "Независимост". Претърсваха се раници и чанти, като се конфискуваха стъклени бутилки и дезодоранти.

По темата работиха: Йоана Миланова, Тихомир Игнатов, Николай Минков

Снимки: Николай Минков, Тодор Илиев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съвместната комисия София - Скопие с колеблив напредък в преговорите
Съвместната комисия София - Скопие с колеблив напредък в преговорите
Карантината в България ще бъде намалена на 10 дни, обяви Борисов
Карантината в България ще бъде намалена на 10 дни, обяви Борисов