НОВИНИ

Разследват сигнал за злоупотреби в общинската болница във Велинград

bnt avatar logo
от БНТ
19:09, 16.10.2020
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Прокуратурата, полицията и Регионалната здравноосигурителна каса в Пазарджик започнаха разследване на общинската болница във Велинград. Причината - сигнал за злоупотреби в лечебното заведение. Подозренията са, че болницата неправомерно е сключила договори за клинични пътеки със Здравната каса чрез подправени сертификати за професионална квалификация на лекари от екипа й.

Със свое искане от 6 октомври управителят на болницата във Велинград д-р Жеко Чешмеджиев е изтеглил от Регионалната здравноосигурителна каса в Пазарджик своите сертификати за професионална квалификация.

От касата вече са подготвили анекс към договора им с болницата, с който дават 14-дневен срок за представяне на нови документи за специалист - ортопед, за да се запази клиничната пътека в здравното заведение. Започнали са и своя проверка.

"Не бих желала докато тече разследването да коментираме ситуацията. Чакаме резултатите от съответните ректори на висшите учебни заведения, към които сме изпратили също запитване на база на това, което се появи в медиите и след това ще предприемем съответните законови действия, заяви Виолета Тодорова - директор на РЗОК-Пазарджик.

От Общинския съвет във Велинград, които са принципал на здравното заведение, заявиха, че няма да предприемат никакви действия преди да получат заключенията на разследващите.

"Изпратили сме писма до Окръжна прокуратура, до Икономическа полиция и до РЗОК за информация. Чакаме органите да си свършат работата и да ни кажат някаква информация", каза Пламен Хаджиев - председател на ОбС-Велинград.

"Чадър няма да има, защото тук отговорността е изключително голяма и ние сме длъжни да предприемем абсолютно адекватни мерки", каза Костадин Коев - кмет на община Велинград.

В личния си профил във Фейсбук директорът на болницата Жеко Чешмеджиев отхвърля всички обвинения и ги определя като "мръсна кампания, която се води срещу него от известно време".

Заявява още, че ще търси защита в съда и показва снимки на удостоверение за Здравен мениджмънт и удостоверение за следдипломно обучение. Той е в отпуск до края на месеца и не отговаря на телефона си.

Репортер: Ангел Узунов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравният министър: Системата е обезпечена за 6 месеца напред
Здравният министър: Системата е обезпечена за 6 месеца напред
Утвърдиха противоепидемичните мерки за мачове на Националния стадион
Утвърдиха противоепидемичните мерки за мачове на Националния стадион