НОВИНИ

COVID изкуство: Арт инсталация провокира размисли за глобалната криза

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
18:30, 16.10.2020
Чете се за: 00:52 мин.
Още

Трайните последици от глобалната COVID криза са във фокуса на австрийската художничка от български произход Ив Тошайн. Тя отправя своите антикризисни провокации и задава въпроси в първата си българска изложба. Ив Тошайн изнася посланията извън галерията, където всеки може да стане участник в негласната дискусия.

Един километър вериги, флагове, гилотини и лични послания във времето на COVID ограничения и страх. Ив Тошайн задава въпроси и провокира с изложбата на MОNEV Contemporary в галерия One.

Ив Тошайн, художник: По принцип страхът ни ограничава. Тази епидемия е може би първото голямо страшно събитие след Втората световна война насам, за нас тук в Европа. За останалата част от света не е така. Изведнъж този страх ни сковава. Предполагам всеки един от нас е бърсал ключовете на лампата с дезинфектанти и дръжките на вратите в началото на тази епидемия.

Но през дупката на веригата човек може да види и глътка свобода. И точно в моментите на страх и сковаване, трябва да задаваме въпроси - напомня художничката.

По време на карантината идват мислите - пътеводители, които сега са акцент във вътрешната част на изложбата. Истинската любов е безкомпромисна. Както и истината, като оръжия срещу страха.

Ив Тошайн, художник: Спасение от този страх извън нас самите Спасителят сме ние самите. Човек трябва да се обърне към себе си навътре, за да потърси истината и любовта, за да може да се извади от ситуацията.

Отраженията във водата насочват и към обратната страна. Другият ъгъл носи и различни отговори за промените, които неизбежно ще ни съпътстват след кризисната коронагодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Хасково иска да се затворят социалните клубове заради COVID-19
Кметът на Хасково иска да се затворят социалните клубове заради COVID-19
Съвместната комисия София - Скопие с колеблив напредък в преговорите
Съвместната комисия София - Скопие с колеблив напредък в преговорите