НОВИНИ

Здравният министър: Системата е обезпечена за 6 месеца напред

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:18, 16.10.2020
Чете се за: 01:07 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Здравната ни система е обезпечена за 6 месеца напред, според здравния министър. А действията срещу коронавируса са адекватни и навременни. В Парламента Костадин Ангелов отговори на критики на БСП, че действията на кабинета са хаотични и внасят паника. От БСП искат актуализиране на Националния план за готовност при грип от 2006 г.

С тезата, че управляващите не са били готови и още не са готови да се справят с коронавируса, сега левицата предлагат да се обнови стар план за борба с грип.

Корнелия Нинова, лидер на БСП: Искаме този план да бъде разискван тук, в НС, и то навреме. Да бъде актуализиран, ако е необходимо, и да се прилага стриктно от правителството.

Здравният министър контрира, че този план е на бюрото му, но той е за грип, а не за непознатия досега на човечеството вирус.

Костадин Ангелов, министър на здравеопазването: От тази най-висока трибуна искам да кажа на всички български граждани, че нямаме абсолютно никакви притеснения по отношение на плановете или действията, които предприемаме ежедневно. Епидемията в нашата държава е контролирана, мерките са навременни и достатъчни.

Искането на БСП темата да се разисква в парламента предизвика размяна на реплики за маските в зала.

Евгени Будинов, депутат от ПГ на ГЕРБ: След като толкова много са загрижени да си сложат маските , защото виждам , че 33,2% от тях са без маски.

Валери Симеонов, зам.-председател на НС: Днес има 914 случая на новозаразени от коронавирус и15 починали , така че ако обичате поставете си маските

Соцдепутатът Георги Свиленски поиска РЗИ да отмени всички санкции срещу депутатите за неносене на маски, защото не са им осигурени условия да спазват заповедта.

Георги Свиленски, депутат от ПГ на БСП: Трябва да спазваме мерките, да спазваме дистанцията, но г-н министър вие сам виждате, че няма метър и половина между народните представители.

Костадин Ангелов, министър на здравеопазването: Трудно се разбира загриженост , когато загриженият не дава пример за спазване на противоепидемичните мерки и аз няма да спра от тази трибуна да ви напомням за тях и че трябва да носите маски и на закрито.

Разискванията, поискани от БСП по отношение на мерките, които се взимат във връзка с COVID-19, ще се проведат следващия петък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алберт Попов пропуска първият старт за сезона в Зьолден
Алберт Попов пропуска първият старт за сезона в Зьолден
Разследват сигнал за злоупотреби в общинската болница във Велинград
Разследват сигнал за злоупотреби в общинската болница във Велинград