НОВИНИ

Аптеки правят списъци за противогрипна ваксина

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:29, 16.10.2020
Чете се за: 00:57 мин.
Още

Листи на чакащи за противогрипна ваксина. Нова доставка за свободния пазар се очаква през следващата седмица. А още от края на септември аптеките записват желаещи да си купят ваксина.

В листата на чакащите за противогрпина ваксина в тази аптека са записани над 40 души.

Магистър-фармацевт Маргарита Грозданова - член на УС на БФС: "В края на септември е може би първият човек, който се записа. Има колеги, които имат списъци по 250-300 човека. Много повече млади хора, които досега не са поставяли ваксина същи имат интерес и питат и се записват".

От фирмата производител съобщиха за "По света и у нас", че 70 000 дози противогрипна ваксина ще бъдат доставени в аптеките следващата седмица.

"Единият търговец на едно ни каза, че на база оборотът, който правим. 10 000 лева оборот - 3 ваксини, което е много, много минимално", каза магистър-фармацевт Маргарита Грозданова.

Заради голямото търсене ваксините за свободния пазар са с 15% повече в сравнение с миналата година, А по програмата за безплатна имунизация на хората над 65 години са осигурени 180 000 дози, които се очаква да пристигнат у нас до края на седмицата.

Владимир Афенлиев - директор "Лекарства", НЗОК: "Общопрактикуващите лекари, които са направили заявка, може да ги чакат след вторник сряда при тях и да започнат ваксинирането на техните пациенти".

Ваксините ще бъдат разпределени между около 3300 семейни лекари.

Д-р Николай Брънзалов - общопрактикуващ лекар: Ще има хора, които ще искат да им се постави ваксина, но няма да можем да им я поставим поне по програмата. Надявам се поне да могат да си я закупят".

Семейните лекари ще имунизират приоритетно пациенти над 65 години с хронични заболявания. А допълнителни доставка за нашия пазар една от компаниите може да осигури най-рано през януари догодина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА завърши с победа на предварителния турнир в Бургас
ЦСКА завърши с победа на предварителния турнир в Бургас
Алберт Попов пропуска първият старт за сезона в Зьолден
Алберт Попов пропуска първият старт за сезона в Зьолден