НОВИНИ

Свършиха противогрипните ваксини

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:34, 24.09.2020
Чете се за: 01:33 мин.
Още

Почти никъде в аптечната мрежа в момента не може да се намери противогрипна ваксина. Интересът тази година се оказва по-голям от доставените досега количества. Все още се чакат безплатните ваксини за възрастните хора, които ще се поставят от личните лекари.

За малко повече от седмица над 80 000 противогрипни ваксини са изкупени от аптечната мрежа. Това са всички доставени количества до този момент.

Николай Костов - председател на Асоциацията на собствениците на аптеки: Изчезнаха в пъти по-бързо от преди. Някои аптеки изобщо не можаха да снабдят с ваксини, толкова бързо свършиха.

Немалка част от ваксините са изкупени от компании за служителите им - по 200-300 бройки наведнъж.

В русенска аптека от няколко дни нямат ваксини и не знаят кога ще има нова доставка.

Елена Бобева - фармацевт, Русе: Сигурно около 100-200 човека са попитали дали имаме, кога ще имаме, да си запазят.

Между 2 и 3% от българите са се ваксинирали миналата година. Интересът към ваксините тази година е несравнимо по-голям.

По информация на здравното министерство ще бъдат доставени 340 000 противогрипни ваксини, които ще се разпределят между аптеките и програмата за безплатна ваксинация на възрастните хора.

20 000 дози повече са осигурени за свободна продажба в сравнение с 2019 г. С 60 000 е увеличен броят на безплатните ваксини за хората над 65 години.

Както и миналата година обаче, лекарите ще трябва да избират кого да ваксинират - например в практиката на д-р Брънзалов ще бъдат обхванати едва около 17% от възрастните хора.

Д-р Николай Брънзалов - заместник-председател на Българския лекарски съюз: - Какво казвате на човек, който иска, но няма за него? - Много е труден този отговор, на някой, който действително му се полага, но за него няма. Да, и с това ще трябва да се справим.

Ефект от програмата според лекарите има.

Д-р Николай Брънзалов - заместник-председател на Българския лекарски съюз: Тези хора, които ваксинирах, не боледуваха определено, поне много малък процент от тях. Те си търсят активно и тази година ваксината, което е добре.

До средата на октомври се очаква да бъдат доставени останалите 70 000 дози за аптеките.

Николай Костов - председател на Асоциацията на собствениците на аптеки: - Ще успеете ли , ако така продължи да се повишава търсенето, да има за всички, които искат? - Не съм сигурен, по-скоро няма да има за всички, защото търсенето превишава доставките.

Особеното тази година е възможността грипната епидемия да съвпадне с по-засилено разпространение на COVID-19. Не е изключено човек да се зарази едновременно и с двата вируса, според вирусолога проф. Аргирова.

Проф. Радка Аргирова - вирусолог: Има и някои признаци, по които грипът се различава от коронавируса, примерно той настъпва внезапно, бързо. Не повече от 24-48 часа след като е имало контакт със заразен човек.

Ваксината срещу грип не предпазва от COVID-19. Маската обаче намалява вероятността да се заразите и с двата вируса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пукнатини по Аспаруховия мост във Варна, според АПИ няма опасност за конструкцията
Пукнатини по Аспаруховия мост във Варна, според АПИ няма опасност за конструкцията
Доброволци ще попълват резерва, държавата ще плаща
Доброволци ще попълват резерва, държавата ще плаща