НОВИНИ

Борисов отхвърли варианта за експертен кабинет

Александър Марков
от Александър Марков
19:56, 24.09.2020
Чете се за: 01:56 мин.
Политика

Премиерът Бойко Борисов отхвърли идеята за експертен кабинет. Според него това ще е изгодно за ГЕРБ, но безотговорно за България.

Засега правителството остава на власт в сегашния си състав, категоричен е премиерът. За протестите коментира, че е нормално извънпарламентарни партии да "загряват на пистата" преди редовните избори.

На фона на задаващата се глобална рецесия експертно правителство ще е безотговорно към България, посочи премиерът Бойко Борисов.

"То е изгодно, но не е отговорно. Защото от всички тези, които искат да влязат в парламента, аз ги познавам много добре", каза министър-председателят.

"Това устройства ГЕРБ най-много, мен ме устройва най-много, защото ще мога да си работя за партията, а не да се движа всеки ден по социално-икономически, финансови и какви ли не теми. Ние важните неща за България ги свършихме", каза Борисов.

Като успехи премиерът посочи двойното увеличение на учителските заплати, влизането в чакалнята на Еврозоната и Банковия съюз, нулевата миграция.

"Проблемът на сегашната ситуация е, че много от извънпарламентарните партии, които не по моя вина не можаха да влязат в Парламента, и сега за няколко месеца те са длъжни да загряват около пистата, за да може да си подберат повече избиратели", каза министър-председателят.

Според Борисов президентът също е политически играч.

"Той не е безпристрастен. Той е много силно политически украсен. Към коя политическа партия, дали ще е нова, дали към БСП, дали към ДПС, които го избраха, със сигурност не към ГЕРБ. Но това го прави субект", каза Борисов.

На призива на Радев първо кабинетът да подаде оставка, а след това да говорят, премиерът отговори:

"Ама аз, като дам оставка, за какво ще си говоря с теб? Аз ще дойда под прозорците ти тогава. Това ли искате? Ще го направим, ще дойде и това време - Орешаровото".

Според премиера президентското обкръжение стои зад ченгеджийската операция в резиденция "Бояна", която е готвена с години.

"Коварно неговите хора, най-близкото му обкръжение, на жаргон ще го кажа, ме сготвиха по един много елементарен начин. С една прекрасна госпожа, която дойде и нащрака в мое отсъствие всичките тези работи. Грешката им беше, че пуснаха клипа, с който се снима спалнята, къщата, сервизните ми помещения, в мое отсъствие. И вече начинът, по който - ок, ако примерно е имало пари, ама нали, кой държи и злато, и пари, и диаманти в едно чекмедже, след като касата, всички знаят, които са живели там, и аз съм я заварил тази каса, че е пред вратата, точно пред вратата", каза Борисов.

Бойко Борисов, министър-председател: Неговите записи, на които той хъка-мъка с есемесите и с прикриването на проверка, са със законни специални разузнавателни средства.

Борисов е категоричен, че засега кабинетът остава на власт в сегашния си състав. Отрече ГЕРБ да се рои по места. Срещу партията, според него, се събират отстранени хора.

"Сега те почват да се консолидират, да се събират, пожелавам им успех", каза Борисов.

Премиерът за пореден път заяви, че сега акцентът трябва да бъдат антикризисните мерки и припомни, че България най-адекватно е реагирала на здравната и икономическа заплаха. Спасени са 300 000 работни места по схемата 60 на 40, а по 80 на 20 над 700 фирми ще получат 43,5 млн. лв., 110 млн. лв. - микро- и макрофирмите, а средните - 200 млн. лв.

Без мерките според Борисов безработицата щяла да бъде не 7, а 14%. "Ние в България направихме така с нашите мерки, че още не можете да усетите пандемията", заяви той.

Бойко Борисов провери строежа на магистрала "Хемус" край Търговище и посети местен завод.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден протест в Пловдив
Пореден протест в Пловдив
Нови протести срещу расизма в САЩ
Нови протести срещу расизма в САЩ