НОВИНИ

ЕС не признава встъпването в длъжност на Лукашенко

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:22, 24.09.2020
Чете се за: 01:02 мин.
Европа

Президентът Александър Лукашенко каза, че встъпването му в длъжност не е тайна - по повод вчерашната церемония.

След бурната нощ на сблъсъци между демонстранти и полиция, недоволството продължи и днес - със седящи протести и живи вериги. Брюксел не призна поемането на поста, а Лондон готви специални санкции за Минск.

Церемонията не е била тайна - каза Лукашенко - а критиците й целят подклаждането на протестни настроения.

"А за вчерашната церемония - появи се някаква обида, претенция, за това, че ние не сме съобщили на поляците, литовците, украинците, чехите или на още някого, че ще провеждаме такова събитие. По законите на Беларус ние не сме длъжни да предупреждаваме западните държави, или когото и да било. Това е вътрешна работа на нашата страна", каза Александър Лукашенко, президент на Беларус.

Брюксел за пореден път обяви, че не признава резултатите от президентския вот от 9 август, както и встъпването в длъжност на държавния глава.

Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността: "Президентските избори в Беларус, проведени на 9 август, не са били нито свободни, нито честни. Европейският съюз не признава фалшифицирания резултат. Т.нар. иногурация от 23 септември и новият мандат, за който претендира Лукашенко, са лишени от всякаква демократична легитимност.

Дипломат номер едно на Беларус - Владимир Макей коментира по повод изказването на Борел, че изборите може и да не са били идеални, но беларуският народ се е произнесъл.

Британският външен министър Доминик Рааб обяви, че Лондон, в координация с Вашингтон и Отава, работи върху законопроект, по силата на който ще бъдат наказани виновните за нарушаването на човешки права в Беларус. Хората в страната търсят алтернативни варианти, за да изразят недоволството си - студенти организираха седящ протест, около ключови сгради има живи вериги, символичният флаг на протестите се появява върху все повече обществени здания. А след бурната нощ на протести, демонстранти успя да избяга от спецчастите, като се качи на такси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екшън в Роман - нападнаха мъж с мачете пред дома му
Екшън в Роман - нападнаха мъж с мачете пред дома му
Политическите реакции след скандала с руските дипломати (ОБЗОР)
Политическите реакции след скандала с руските дипломати (ОБЗОР)