НОВИНИ

Политическите реакции след скандала с руските дипломати (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:13, 24.09.2020 (обновена)
Чете се за: 02:00 мин.
Политика

Премиерът защити действията на прокуратурата и външно министерство по новата шпионска афера с Москва. Президентът коментира, че националната сигурност е приоритет и изрази надежда службите да са събрали достатъчно доказателства срещу изгонените руски дипломати. Руското външно министерство изрази съжаление за решението на София да обяви руски дипломати за "персона нон грата".

С уговорката, че официална информация няма и търсим такава от неофициални източници, твърди се, че двамата служители в търговското представителство на Русия са търсили начини да повлияят на избора на изпълнители на ремонтите на съветската бойна техника, с която разполагаме. Освен това двамата дипломати, които били заместник-търговски аташета събирали интензивно информация за процедурата по избор на нов боен самолет, както и преговорите за закупуване на F16 блок 70.

Според източници на "По света и у нас" двамата руски дипломати Сергей Николашин и Вадим Биков се интересували от всички технически детайли по сделката за нов боен изтребител и модернизацията на цялата наземна инфраструктура.

В предаването "Светът и ние" бившият военен министър Велизар Шаламанов коментира, че този интерес на руското военно разузнаване е обясним с желанието на Москва да запази влиянието си не само у нас, но и в региона.

"Тъй като съвсем скоро след подписване на договора ще придобием изключително съвременен самолет F16, заедно с него неизбежно в резултата на този стратегически преглед, който тече, България ще подмени и зенитно-ракетните комплекси, радарите. Те искат да разберат в каква посока ще се движи, дали ще има капацитет за противоракетна отбрана, както има в Румъния. Така че интересът е много голям, натиска ще нараства", каза Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната.

Според данни от разследването двамата са проявявали интерес и към плановете на страната ни за придобиване на военни дронове. Също така, твърди се, търсели възможност да влияят на процедурите по избор на бази, където да се ремонтира съветската бойна техника, с която българската армия разполага. В ДАНС били постъпили данни, че целта била ремонтите да се извършават в бази, които се ползвали с доверието на Москва.

Днес новият шпионски скандал беше коментиран на високо ниво в България. Премиерът Бойко Борисов е категоричен, че действията на прокуратурата и външно министерство са подплатени с достатъчно събрана информация.

"Аз още преди няколко години предупредих президента Путин, тогава премиера Медведев беше в България, че на територията на България такива неща не допускаме. Нашите служби са добри. Прокуратурата е много стриктна в това отношение. И всеки, който се опитва да шпионства, съответно по надлежния ред, който е много добре описан в международните отношение и Външно министерство за това врезе в ролята си го правим", каза Борисов.

Според президента националната сигурност и нейната защита са безспорен приоритет.

"И аз се надявам и службите и прокуратурата да са събрали необходимите, достатъчно и обективни доказателства, за да бъдат минимизирани и дипломатическите последствия. Защото винаги има и такива. Трябва да има ясна информация в какво се състои този шпионски скандал, както трябва да има и ясен отговор на публикациите в "Шпигел", където има и то сериозни обвинения, че държавното управление на България се е поставило в услуга на чужда държава. И това трябва да бъде изчистено", каза президентът Радев.

За по-малко от година това е вторият случай, в който службите ни разкриват руски дипломат, шпионирал армията ни. ДАНС и прокуратурата уличиха Владимир Русяев, че е вербувал служители в отбраната, които имали достъп до класифицирана информация на НАТО. Той беше изгонен от България в края на октомври 2019-та.

Сергей Николашин и Вадим Биков трябва да напуснат страната ни най-късно в събота. Според наши източници възможно е това да стане още утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС не признава встъпването в длъжност на Лукашенко
ЕС не признава встъпването в длъжност на Лукашенко
Дърво падна върху кола в Хасково
Дърво падна върху кола в Хасково