НОВИНИ

20 млн. лв. повече за мярката "Родители в заетост". Обмислят и увеличение на пенсиите

bnt avatar logo
от БНТ
16:30, 24.09.2020
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

40 семейства са се възползвали от мерките на правителството да подпомогне с 610 лв. родителите на деца с COVID-19 по време на карантината и дистанционното им обучение у дома. Това съобщи в Добрич министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Другата мярка, от която семействата могат да се възползват по време на пандемията, е "Родители в заетост". Бюджетът ѝ ще бъде увеличен с около 20 млн. лв. Към момента от нея са се възползвали около 8000 души, които са наели детегледачки, докато те си търсят работа или децата им са в дистанционна форма на обучение.

Как ще се увеличават пенсиите ще бъде решено най-късно в първите дни на октомври, съобщи още министър Сачева.

Единият вариант е да продължи добавката от 50 лв. Друг вариант е за преизчисляване на пенсиите с дохода от 2015 г., като при това положение ще могат да бъдат преизчислени пенсиите на 1,1 млн. души. Има предложение, което е по линия на синдикатите за преизчисляване на всички пенсии, като се промени съответно и индивидуалния коефициент, така че да може да се запази солидарният и справедлив модел на социалното осигуряване у нас.

Който и вариант да избере Коалиционният съвет, увеличението ще залегне в бюджета за следващата година. Според изчисленията на МТСП, необходимите средства са между 1,2 млрд. и 3,8 млрд лв., в зависимост от модела.

Според Сачева, с последния вариант се стимулират хората да внасят осигуровки върху реалните си доходи. Що се отнася до добавката от 50 лв. месечно към всяка пенсия, тя припомни, че за октомври вече има решение на кабинета за осигуряването ѝ, но изплащането на сумите може да продължи до края на годината.

В работните си срещи със социалните дирекции, бюрата по труда и трудовите инспекции в страната министър Сачева разисква подготовката за следващата година.

"Новата тема, по която ще се работи в следващите години, е темата за сребърната икономика, т.е. от една страна какъв вид услуги трябва да предоставяме на хората, които са над 65 години. Говорим за интегрирани социално-здравни услуги, говорим за повече технологии и в темата, свързана с демографията, и за предприемачество сред възрастните хора", обясни министърът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Запорираха сметките и конфискуваха апартамента на Навални
Запорираха сметките и конфискуваха апартамента на Навални
Ремонтират срутения таван на подлеза във Варна
Ремонтират срутения таван на подлеза във Варна