8,5% спад в икономиката през второто тримесечие

от БНТ
15:28, 24.09.2020
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

8,5% е спадът на икономиката в страната за второто тримесечие. Понижението е в следствие на кризата от COVID-19, коментира икономическият министър Лъчезар Борисов.

Спадът в брутния вътрешен продукт у нас обаче е далеч от средния за ЕС, тъй като някои страни-членки са отчели намаляване от над 20%. Според Борисов резултатите за България през третото и четвъртото тримесечие ще бъдат много по-добри и страната ни ще тръгне към възстановяване.

Икономическият министър беше в Пловдив за сертифицирането на проект за над 30 млн. лв. в сферата на хранителната индустрия. Той се включи и в подписването на договор за изграждането на пътна връзка на стойност над 1 млн. лева.

Инфраструктурата е част от друг проект - за над 20 млн. лв., в който голяма международна компания произвежда у нас сертифицирани респиратори и предпазни маски.

Лъчезар Борисов, министър на икономиката: Най-важното в момента е, че въпреки кризата, българската икономика успява да привлече инвестиции. Такива са и данните на Българска народна банка. Инвестициите за първите 7 месеца са 1,4 млрд. евро, като ръстът на годишна база е над 54%. Подобни са и данните на Министерство на икономиката за сертифицираните проекти по Закона за насърчаване на инвестициите. Към момента се реализират сертифицирани проекти за над 710 млн. лева и над 3200 работни места.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Стачка блокира френското пристанище Кале
Стачка блокира френското пристанище Кале
Супермоделът Джиджи Хадид роди момиченце
Супермоделът Джиджи Хадид роди момиченце