НОВИНИ

Велизар Шаламанов за скандала с руските дипломати: Това е послание към Москва

bnt avatar logo
от БНТ
17:26, 24.09.2020
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Българското външно министерство обяви снощи двама руски дипломати за персона нон грата и им даде срок от 72 часа да напуснат страната. Прокуратурата огласи, че те са извършвали разузнавателна дейност на територията на България.

"Българското решение няма да остане без отговор, то уронва отношенията между двете страни", заяви в Москва председателят на комисията за международни отношения в Държавната дума Леонид Слуцки.

Отново шпионска афера: България гони двама руски дипломати (ОБЗОР)

За предаването "Светът и ние" новия шпионски скандал коментира експертът по сигурността и бивш министър на отбраната Велизар Шаламанов.

В официалната отбранителна доктрина на Русия НАТО е обявен като основен противник. България е член на НАТО, така че естествено Русия води разузнаване, включително военно разузнаване, на наша територия, на която има обекти на НАТО, включително център за интеграция на силите на НАТО на наша територия, комуникационни модули, както и развитието на стратегическия план за развитие на сътрудничеството със САЩ. Това е нормално.

Според него обявяването на руските дипломати за персона нон грата е "част от дипломатическа и информационна операция".

"Обикновено страната, която го предприема, решава кога, какво и колко да каже. Това е послание към Москва, но е послание и към други фактори, които са от значение за българското правителство", добави той.

По думите му не е тайна, че "за Русия България е изключително важна, не само като страна, в която се постигат интересите на Русия, но и като страна, от която се провеждат разузнавателни операции, за съжаление, на Балканския полуостров".

България е особено интересна в момента, тъй като след подписването на договора ще придобием изключително съвременен самолет F-16. Заедно с него, неизбежно в резултат на този стратегически преглед, който тече, България ще подмени зенитно-ракетните комплекси, радарите и те искат да разберат в каква посока ще се движим. Така че, интересът е много голям и натискът ще нараства.

Какво още каза Велизар Шаламанов вижте във видеото.

Гледайте още от "Светът и ние"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови мерки срещу пандемията в рисковите райони в Европа
Нови мерки срещу пандемията в рисковите райони в Европа
След протест: Отмениха конкурса за нов управител на Онкодиспансера в Пловдив
След протест: Отмениха конкурса за нов управител на Онкодиспансера в Пловдив