НОВИНИ

Милано - бъдещият най-зелен град на Италия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
17:04, 24.09.2020
Чете се за: 00:48 мин.
По света
Снимка: БГНЕС/Архив

Три милиона дървета ще бъдат засадени в Милано. Това е част от плана индустриалният център да се превърне в най-зеления град на Италия.

До десет години Милано изцяло ще промени своя облик. Нови паркове - цели 29 на брой, и три милиона нови дървета предвижда амбициозен план на местните власти. Целта е стойностите на термометрите да тръгнат надолу.

Пиерфранческо Маран, зам.-кмет по околната среда на Милано: Разликата между температурата в най-урбанизираните части в центъра и други по-зелени райони е впечатляваща. През лятото тази разлика достига до пет градуса.

А в средата на септември е наистина необичайно горещо. Последствията може да са драматични. В Ломбардия смъртността, свързана с COVID-19 е най-висока в Европа. Замърсената околна среда допълнително увеличава риска при различни респираторни симптоми.

Арх. Стефано Боери, ръководител на проекта за градско развитие на Милано: Замърсяването е отрова. Разбрахме го по време на най-лошия период от епидемията, когато най-уязвимите развиха най-острите форми на болестта. Въздухът, който дишаме, е от съществено значение за здравето на жителите.

Ето защо стремежът е през следващото десетилетие зелените зони в Милано да се увеличат с 50%. Естествено този "зелен" план струва милиони евро и вероятно ще доведе до увеличение на данъците. Хората обаче са готови да платят тази цена, но да живеят по-добре.

А едно от красивите и едновременно полезни решения е озеленяването на сгради или така наречените вертикални градини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новак Джокович: Григор не разви потенциала си, а може много повече
Новак Джокович: Григор не разви потенциала си, а може много повече
Посланикът ни в Южна Корея: Можем да се учим от тях за справяне с COVID кризата
Посланикът ни в Южна Корея: Можем да се учим от тях за справяне с COVID кризата