НОВИНИ

В 6 училища в Благоевградска област има заразени с коронавирус

bnt avatar logo
от БНТ
17:11, 24.09.2020
Чете се за: 01:05 мин.
Регионални

От Регионалното управление на образованието в Благоевград обясниха, че за момента образователната система в региона функционира нормално и повечето случаи на заразени преподаватели, учители и ученици всъщност не се случва в учебните заведения, а преди това. За момента са взети всички необходими мерки.

Три са училищата в Благоевград, в които има установени положителни проби за коронавирус и три са тези, които са в други градове. Последният случай е от Средното училище в Симитли.

Увеличава се броят на училищата в Благоевградска област с установени случаи на COVID-19.

Най-много - 8 паралелки с ученици преминали на обучение в електронна среда в региона, са от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия в Благоевград. Заразен с коронавирус е eдин учител, всички негови колеги са тествани. От училището казаха, че са взети всички мерки.

"Приехме на педагогически съвет колегите, които имат в определения ден само часове в 9, 10 и 11 клас извършват обучението онлайн среда от вкъщи", каза Марияна Митова, гимназията по строителство, архитектура и геодезия.

"Няма никакви смущения в колектива, всичко върви нормално", каза Евдокия Пиринчиева, учител.

И двете деца на Деница Терзийска са ученици. Надява се да не се наложи да се прекъсва учебния процес или пък да мине в електронна среда.

"За щастие работата ми е такава, че мога да си позволя да работя от вкъщи, но не завиждам на родителите, които не могат да си го позволят, това е изключително трудно", каза Деница Терзийска, родител.

"Смятам, че трябва да сме спокойни и системата функционира нормално, в крайна сметка това са случаи, които не установяваме в училище като резултат от заразяване вътре в училище", каза Методи Попов, РУО-Благоевград.

От училищата в Благоевград казаха, че децата спазват мерките срещу коронавируса.

"В това отношение бих казал, че както учителите така и родителите са отговорни, и децата също", каза Цветомир Цачев, учител.

Според образователна наредба едно училище може да бъде затворено и да премине на обучение в електронна среда от разстояние само при повече от 10% заболели ученици.

Автор: Ирина Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
COVID-19 повали и Златан Ибрахимович
COVID-19 повали и Златан Ибрахимович
Новак Джокович: Григор не разви потенциала си, а може много повече
Новак Джокович: Григор не разви потенциала си, а може много повече