НОВИНИ

Нови протести срещу расизма в САЩ

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:48, 24.09.2020
Чете се за: 00:47 мин.
По света

В САЩ случаят "Бриона Тейлър" предизвика масови протести, при които бяха простреляни двама полицаи. Недоволството беше породено от решението на съда да не повдига обвинения на полицаите, убили Бриона. Чернокожата жена загина при полицейска операция на 13 март.

"Кажете името ѝ!", скандираха протестиращите и настояваха за справедливи наказания за смъртта на Бриона Тейлър.

Бриона Тейлър, на 26, служител на спешна помощ. Загива в дома си в Луисвил, Кентъки. Във фаталната вечер била с приятеля си, когато чули силни удари по вратата. Полицаи, които разследвали трафик на наркотици, атакували апартамента. Приятелят на Бриона открил огън. В отговор полицаите започнали да стрелят.

Жената била улучена от шест куршума. Наркотици не били открити в дома на Бриона. Заповедта за претърсване била заради заподозрян, който не живеел в това жилище. Според полицаите, той бил познат на Бриона. Прокуратурата повдигна обвинение само на един от полицаите, но не за убийство.

Съдия Ани О'Конъл: Подсъдимият е предизвикал безразсъдна опасност от първа степен. Като е стрелял, е проявил безразличие към човешкия живот.

Другите двама полицаи, участвали в операцията, са без обвинения.

Заради недоволството от присъдите, в Луисвил е обявено извънредно положение. Въведен е полицейски час. По време на протестите в града са задържани над 100 души. Демонстрации имаше също в Денвър, Ню Йорк и в други градове. В Денвър кола се вряза в протестиращите. Няма тежко пострадали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов отхвърли варианта за експертен кабинет
Борисов отхвърли варианта за експертен кабинет
Мария Габриел подготвя иновационна програма за Западните Балкани
Мария Габриел подготвя иновационна програма за Западните Балкани