НОВИНИ

Доброволци ще попълват резерва, държавата ще плаща

Николай Минков
от Николай Минков
20:24, 24.09.2020
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

Срочна служба в доброволния резерв за всеки желаещ български гражданин, навършил пълнолетие и не по-възрастен от 40 години. Това предвиждат промени в Закона за резерва на въоръжените сили, приети от парламента на първо четене.

Причините за днешната промяна в закона са, че все повече, преминали през наборната армия, излизат от военен отчет поради навършили години, а на тяхно място няма нови попълнения. В момента армията изпитва дефицит от 6000 професионални военни и още 3000 резервисти.

Според офицерите в армията ще бъде сериозно предизвикателство само за 6 месеца да обучат доброволците на работят безопасно с въоръжението и техниката в армията. Според тях е нужно повече време, за да може един напълно чужд за войскови живот човек да се чувства уверен под пагон. Алтернативите са няколко - или по-дълъг срок на обучение или периодично, по 6 месеца, няколко последователни години. По всяка вероятност между текстовете ще претърпят промяна между първо и второ четене на закона.

С приетите днес законодателни промени се дава възможност на всички българи, навършили пълнолетие и не по-възрастни от 40 г., по свое желание да се запишат в резерва. За целта доброволците ще подписват 6-месечни договори с Министерство на отбраната и ще получават заплата.

Цивилното работно място ще се запазва по време на службата, като работодателят се задължава да пусне в неплатен отпуск всеки желаещ да облече униформата.

Управляващите мотивираха промените така.

"Най-сериозният проблем, който възникна, е попълването на военновременните формирования на Българската армия, тъй като запасняците станаха на възраст и започнаха да излизат от резерва. Този законопроект, главната му идея е да окаже въздействие и за попълването, и на постоянния резерв, и на поделенията, които са действащи в Българската армия", каза Пламен Манушев от ГЕРБ.

От левицата заявиха, че трябва да се реши проблемът с незаетите бройки в професионалната армия, а не в резерва.

"Няма как да подкрепим подобни промени, които всъщност смятаме, че няма да доведат до нищо. И по-скоро отново виждаме имитиране на дейност, опитваме се да решаваме натрупаните проблеми без да влизаме в дълбочина", коментира Николай Цонков от "БСП за България".

От Обединени патриоти не се съгласиха.

"Нихилизмът на колегите от БСП, когато става въпрос за отбраната, ни идват малко в повече. Вие чухте много неверни твърдения. Ние вече нямаме бягства от армията. Престижът на армията стана много висок. Хората вече гледат по друг начин на войнската професия", каза Борис Вангелов, депутат от ПГ "Обединени патриоти".

Със 103 гласа "за", 42-а "въздържали се" и без нито един "против" законопроектът бе приет на първо четене.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свършиха противогрипните ваксини
Свършиха противогрипните ваксини
78-ма вечер на протест в София: Шествие до централата на ДПС
78-ма вечер на протест в София: Шествие до централата на ДПС