НОВИНИ

МиГ-29 и Ф-16 летяха заедно в небето над авиобаза Граф Игнатиево

bnt avatar logo
от БНТ
20:18, 24.09.2020
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

МиГ-29 и Ф-16 заедно в небето на България. Това се случи по време на учението "Тракийска пепелянка" в авиобаза Граф Игнатиево. Американска ескадрила от натовската база "Авиано" в Италия, която участва в тренировката, се включва в охраната на българското въздушното пространство.

"Тракийска пепелянка" е тренировка, в която се усъвършенстват и елементите от съвместните дежурства по охрана на въздушното пространство в черноморския регион. В готовност за реакция вече ще бъдат както български пилоти с МиГ-29 така и американски с Ф-16, които ще останат у нас след края на учението.

Самолети на 5 държави - САЩ, Румъния, Гърция, Канада и България, изпълниха широк спектър от задачи в българското въздушно пространство по време на учението. Тактическо прехващане, обезвреждане на вражеска наземна отбрана, мисии по търсене и спасяване демонстрираха пилотите в открития летателен ден. Една от задачите беше двойка МиГ-29 да ескортира самолет Спартан, изгубил радиовръзка.

В българското небе летяха и МиГ-29 и Ф-16. А в съвместните задачи участваха 11 типа самолети, които изпълняват различни мисии на седем военни летища.

Американските пилоти, които идват от италианската база "Авиано" оценяват много високо възможностите на учението, защото единственият шанс да видят МиГ-29 в близост е тук - в България, в авиобаза Граф Игнатиево.

Но тази година, въпреки отделените средства за поддръжката на самолетите МиГ-29, българските пилоти летят критично малко, подчерта президентът Румен Радев.

Румен Радев - президент на България: Това, което е в цялата авиобаза в момента, е по-малко от норматива за един летец, който лети в Авиано, а годината приключва.

Според държавния глава две големите предизвикателства стоят на дневен ред пред ВВС и Министерството на отбраната - да се въведе в експлоатация и да носи бойно дежурство самолет Ф-16, за който вече България е платила, и докато това време дойде да се реши проблемът с тревожно ниския нальот на пилотите на МиГ-29.

По думите на президента, въздушното ни пространство ще се охранява със закупените американски изтребители не по-рано от 2025 г.

Автор: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доброволци ще попълват резерва, държавата ще плаща
Доброволци ще попълват резерва, държавата ще плаща
Протест срещу замърсяването на въздуха в Русе
Протест срещу замърсяването на въздуха в Русе