НОВИНИ

Коронавирусът в Сандански - ще успеят ли властите да опазят туристическия курорт от заразата

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
07:18, 27.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Във връзка със зачестилите през последните две седмици случаи на заразени с COVID-19 в курорта Сандански и почти запълнения капацитет на болницата, кметът на общината реши да предприеме допълнителни мерки с цел намаляване разпространението на вируса.

Сандански е предпочитано място за почивка от много туристи. Хотелиерите разчитат за Студентския празник 8 декември, както и за Коледа и Нова година, градът да не остане празен.

Заради пандемията обаче, кризисният щаб още миналата седмица отмени всички масови събирания, спортни, културни и обществени мероприятия, както и лични семейни тържества като сватби и кръщенета.

Ежедневно се прави дезинфекция на всички обществени места със струпване на хора, обстановката е динамична, коментира пред БНТ кметът на Сандански Атанас Стоянов.

Този следобед предстои среща на местната власт с хотелиерския бранш, за да бъдат обсъдени мерките.

Сандански е водеща туристическа дестинация, по-важно разбира се, е здравето, затова е необходимо да намерим баланс с местния бизнес, обясни още кметът. Това е основното предизвикателство за нас, допълни Стоянов.

Болници в Благоевградско са на ръба заради липса на легла за пациенти с COVID-19

Относно ситуацията с лечението на болни от коронавирус в местната болница, кметът съобщи, че там все още има свободни места. Има готовност за разкриване на нови, ако се наложи. По-големият проблем обаче е липсата на медицински кадри. Персоналът е на прага на своите физически и психически възможности, допълни кметът.

В Сандански щабът се събира превантивно през ден, не чакаме да възникне нещо и да действаме постфактум, заяви Стоянов.

Директорът на РЗИ-Благоевград: Най-критично е положението в болниците в Гоце Делчев, Сандански и Петрич

Междувременно късно снощи стана ясно, че кметът на Община Петрич Димитър Бръчков е с положителен резултат за коронавирус. Изследването е направено с PCR тест. Кметът е в добро общо състояние, но през нощта е останал под наблюдение в МБАЛ "Югозападна болница", база гр. Петрич. От днес ще бъде на домашно лечение, съобщават от общината в Петрич на страницата си във Фейсбук.

Предстои да бъдат изпълнени инструкциите на Регионална здравна инспекция за последващи действия относно контактните лица с кмета. От общинското ръководство в Петрич призоваха жителите да спазват стриктно предписанията на здравните власти, за да се сведат до минимум рисковете от заразяване.

Репортер: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спазват ли се мерките във влаковете
Спазват ли се мерките във влаковете
Сенатът подкрепи Ейми Барет за Върховия съд на САЩ
Сенатът подкрепи Ейми Барет за Върховия съд на САЩ