По-малко участници в тазгодишния семинар на Фондация "Българска памет"

от БНТ
16:10, 27.10.2020
Чете се за: 01:09 мин.
Още

При строги мерки за безопасност в Кранево започна 26-тото издание на есенния семинар, организиран от Фондация "Българска памет". Форумът събира младежи с български корени от различни страни. Акцент тази година са зелената икономика и дигиталното бъдеще. Темите са изключително важни за кариерното развитие на младите хора във високо технологичния 21 век, заяви основателят на организацията д-р Милен Врабевски.

Заради кризата с COVID-19 участниците в тазгодишния семинар са близо 2 пъти по-малко от обичайното. По време на форума младежите ще научат основните принципи в прехода към зелена икономика. Д-р Врабевски е категоричен, че в борбата с климатичните промени най-важна е промяната в мисленето на младите хора.

"Да имат те едно усещане за принадлежност към този свят. Не само към Европейското семейство, а към природата, към всичко, което си струва да съхраним", каза д-р Милен Врабевски - основател на Фондация “Българска памет”.

С всяка изминала година децата от българската диаспора, които искат да учат у нас, стават все повече. 19-годишната Костандина Бел е от Албания и учи право в Софийския университет. От години посещава семинарите на фондация “Българска памет”.

"Едно от най-важните неща е, че тук се запознаваме с много нови хора от Украйна, от Молдова, от Македония. Виждаш много успели хора, които те вдъхновяват в бъдеще. През януари месец започнаха да се дават български новини в Албания и аз бях радиоводеща на новините. Те продължават още да се четат... Това е голяма крачка за българското малцинство там", каза Костандина Бел.

Досега в семинарите на фондацията са участвали близо 5000 деца и младежи.

“Ще видите съвсем млади ученици от българската диаспора и вече утвърдени, които са идвали преди примерно 5, 6 години в структурите на нашата фондация, сега идват да покажат на по-младите, че си е струвало всичко това, което сме направили", заяви д-р Милен Врабевски - основател на Фондация “Българска памет”.

Близо 15 години усилията на Фондация Българска Памет са насочени към образованието на младите хора, борбата с демографската криза и европейска интеграция на българската диаспора.

Репортер: Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Как влизането на Ейми Кони Барет във Върховния съд може да промени Съединените щати?
Как влизането на Ейми Кони Барет във Върховния съд може да промени Съединените щати?
Херо Мустафа се самоизолира заради контакт с болен от COVID-19
Херо Мустафа се самоизолира заради контакт с болен от COVID-19