НОВИНИ

Лични лекари в малки населени места са против да лекуват COVID

bnt avatar logo
от БНТ
17:16, 27.10.2020
Чете се за: 01:31 мин.
Още

Благоевград продължава да е в "червената зона" по брой на новозаразени с COVID-19. Само за последното денонощие броят им е 130. Отново най-много са случаите в областния център - 56.

Д-р Виктория Каракостова е общопрактикуващ лекар в Кочериново и се грижи за около 2500 души в различни възрастови групи. Твърди, че няма как личните лекари да влизат в COVID отделенията и да помагат, тъй като могат да пренесат заразата на здравите си пациенти.

"Ние имаме часове за амбулаторна дейност, часове за профилактика, часове за домашни посещения, за профилактична дейност, за промотивна дейност. Ние просто нямаме начин да се вмъкнем в системата на болничното здравеопазване. Пациентите не могат да бъдат преглеждани, не могат да бъдат насочени към специалисти. Практиката автоматично би трябвало да се поеме от заместващия колега, който пък се излага на двойна експоненция. В своята практика и в практиката на колегата, които замества. Така че в това отношение ще пострадат и пациенти, и колегите", каза д-р Виктория Каракостова.

Увеличават се критичните "червени области" в страната

Общопрактикуващи лекари от района на Благоевград казват, че голяма част от тях са над 50 години, което ги поставя в рискова група.

"Принципно трябва да се пазят заради възрастта и, второ, поради това, че те са много дефицитни. Общопрактикуващи лекари в България има много малко. В много общини има вакантни практики. И те не се заемат от новозавършилите колеги, защото тази работа не ги устройва", обясни д-р Каракостова.

Лични лекари са категорични, че в помощ на болниците могат да бъдат специалистите, които в момента работят в частни кабинети. Но за да се случи това трябва да бъдат стимулирани финансово.

"Визирам специалисти по белодробни заболявания, ендокринолози, нефролози, в смисъл в раздела на вътрешните болести, които са по-млади и имат желание и работят само на кабинет. В края на крайната сметка ние сме положили Хипократова клетва. Но тези колеги излагат себе си, излагат семействата си на риск. И той трябва да се компенсира по някакъв начин", каза д-р Виктория Каракостова.

Лекарите са изтощени, алармира здравният министър

Тя е категорична, че личните лекари няма как да посещават в домовете пациентите си с грипоподобни симптоми и да взимат проби за тестове.

"Аз трябва в кабинета си да се преоблека, да се кача в моята кола, да взема пробата от дома на пациента. Там не мога се преоблека, трябва да вляза в колата с облеклото, с което съм взела пробата. Прибирам се в кабинета, събличам се. Не може да се направи веднага дезинфекция, нашите кабинети не са оборудвани със съответните средства за тези неща. И смятам, че това абсолютно не е възможно", каза д-р Виктория Каракостова.

Притеснението на личните лекари от района на Благоевград е и нормативната уредба, според която те нямат право да работят извън практиките си. Според тях би било добре специализантите да попълнят местата на лекарите в различните отделения, които пък при необходимост ще бъдат пренасочени към COVID отделенията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов се лекува вкъщи, посланик Мустафа и главният прокурор - под карантина
Премиерът Борисов се лекува вкъщи, посланик Мустафа и главният прокурор - под карантина
Тристранката представи приоритетите на Бюджет 2021
Тристранката представи приоритетите на Бюджет 2021