НОВИНИ

По-строги мерки в Европа: Почти целият ЕС вече е червена зона

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:24, 23.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:19 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС

Ситуацията с COVID-19 в Европа се влошава бързо. Почти целият ЕС вече е червена зона. Много страни въвеждат от днес нови, по-строги ограничителни мерки.

Най-тежка остава ситуацията в Чехия и Белгия. Властите в Чехия поискаха помощ не само от ЕС, но и от съюзниците си в НАТО. Чешкият министър на отбраната поиска военен медицински персонал да помага на болниците, които изнемогват.

Белгийското правителство оповести по-строги мерки в борбата срещу COVID-19. В страната вече действа вечерен час, а заведенията са затворени. Най-засегнатите райони са Брюксел и Валония.

Премиерът на Нидерландия - Марк Рюте, също обяви нови мерки. Заради претоварване на болниците, Нидерландия транспортира корона пациенти в Германия.

Ситуацията в Белгия бързо се влошава. Според местни вирусолози Брюксел и Валония, заедно с Чехия, са най-критичните места в Европа. Белгийското федерално правителство въведе от днес нови, още по-строги мерки. В страната вече действа вечерен час, ресторантите и кафенетата са затворени от понеделник и работата от вкъщи е задължително, където е възможно.

От днес спортните прояви ще бъдат без публика, а университетите трябва да наблегнат на онлайн обучението. Засега училищата остават отворени при строги санитарни мерки. Учителите и децата над 12 години задължително носят маски, а часовете се провеждат на отворени прозорци.

В 11-милионна Белгия вчера имаше над 10 000 новозаразени, а над 500 души бяха приети в болница.

Александър Де Кро - премиер на Белгия: Бих искал да ви помоля и още нещо - да се грижите един за друг. Идват трудни дни, седмици и вероятно месеци.

Съседна Нидерландия транспортира днес с хеликоптер Ковид пациенти към Германия - за първи път от началото на втората вълна.

Скандал в Чехия: Здравният министър отишъл на ресторант без маска, искат оставката му

Европейската комисия изпрати днес 30 респиратори от общия европейски резерв за Чехия.

В Прага премиерът Андрей Бабиш поиска оставката на здравния си министър, само месец след като го назначи. Причината е нарушаване на правилата, които самият министър е разпоредил.

Той е бил заснет от журналисти да излиза без маска от ресторант, който би трябвало да е затворен. Заведенията в страната са затворени от миналата сряда, а носенето на маска и навън е задължително.

Шокиран съм, не може да казваме на хората да пият вода, а ние да пием вино, каза на извънреден брифинг днес Бабиш.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БЧК връчва отличия на доброволци, помагали по време на пандемията
БЧК връчва отличия на доброволци, помагали по време на пандемията
Какви са версиите за причините са инцидента на Аспаруховия мост?
Какви са версиите за причините са инцидента на Аспаруховия мост?