Белгия оповести още по-сериозни мерки в борбата с COVID-19

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
11:16, 23.10.2020
Чете се за: 01:03 мин.
По света
Белгия оповести още по-сериозни мерки в борбата с COVID-19
Снимка: БГНЕС

След като в понеделник в Белгия бяха затворени всички кафенета и ресторанти и беше въведен вечерен час за цялата страна, днес федералното правителство оповести нови, още по-строги мерки за справянето с коронавируса.

Спортните събития ще се провеждат без публика, аматьорските спортни прояви се прекратяват. В театрите, кината и концертните зали ще се допускат не повече от 200 души. В кината между зрителите трябва да има по две празни места. Зоологическите градини остават отворени, но само частта, която е навън.

Трябва да се работи от вкъщи във всички случаи, в които това е възможно. Училищата остават отворени със строги мерки, свързани с дезинфекцията и носенето на маски от децата над 12 години. Университетите се насърчават да преминават колкото се може повече към онлайн форми на обучение, с изключение на първокурсниците. Мерките влизат в сила веднага и ще действат поне четири седмици.

“Законите и правилата не могат да преборят вируса. Единствените, които могат да направят това, сме ние. Сега ние сме един отбор от 11 милиона души, всички ние заедно трябва да се справим с него. Това е момент на национална криза и трябва да проявим национална солидарност”, каза премиерът Александър Де Кро.

Премиерът се обърна към белгийците с думите:

“Мерките са тежки, свободата на всеки един ще бъда ограничена, но целта е преди всичко нашите болници да продължат да работят, децата да могат да ходят на училище, предприятията да продължат работа и възможно най-добре да защитим психическото здраве на хората”.

Правителството прие и нови мерки за финансова подкрепа на хората, които временно остават без доходи.

В близо 11-милионна Белгия вчера имаше повече от 10 000 новозаразени, а над 500 души са били приети в болница. Бившият премиер и настоящ външен министър Софи Вилмес от вчера е в болница в интензивно отделение. Засега състоянието й е стабилно.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Дезинфекцират два квартала в Казанлък
Дезинфекцират два квартала в Казанлък
Откриха уникален многоцветен фонтан в Дубай (Снимки)
Откриха уникален многоцветен фонтан в Дубай (Снимки)