НОВИНИ

Втора вълна на COVID-19 в Европа. Австрия, Белгия, Полша и Италия с нови мерки

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:29, 19.10.2020
Чете се за: 01:11 мин.
По света

Европа в хватката на втората пандемична вълна. Редица държави затягат мерките в борбата срещу разпространението на COVID-19. Белгия е близо до "цунами" от нови случаи, предупреди здравният министър. От днес всички заведения в страната са затворени за един месец.

Австрия, Полша и Словения също обявиха нови правила. За да не се стигне до втора пълна карантина, и Италия променя ограниченията. Как и какви са реакциите на италианците?

В неделната вечер италианският премиер Джузепе Конте направи тв обръщение към съгражданите си. Той носеше маска и заяви, че предлаганите мерки позволят на страната да се справи с втората вълна, която засяга не само Италия, но и цяла Европа.

"Не можем да губим време. Трябва да действаме и да използваме всички възможни мерки, за да избегнем ново, пълно затваряне. Държавата не може да си позволи да спре отново, защото това ще навреди сериозно на икономиката ни", заяви Конте.

Правилата са прости - маски, дистанция, лична хигиена, добави още Конте. Новите мерки засягат заведенията - те ще могат да работят до полунощ, но храна ще се сервира само до 18 часа. На едно място могат да се събират не повече от 6 души. Кметовете ще могат да затварят след 21 часа площади и улици, за да се избегне струпване на хора.

Засега учениците ще продължат да посещават занятия, но се насърчава гъвкавост при горния курс. С особено внимание следят ситуацията в Ломбардия. През пролетта провинцията беше сред първите и най-тежко засегнати от COVID кризата. Болниците се препълниха, моргите изчерпаха капацитета си. Военните камиони, с които се извозваха починалите, и опашките на гробищата се превърнаха в трагичен символ на пандемията. В Милано - столицата на Ломбардия, увеличават тестването.

"Освен за вируси, и за идващия сезон на грипа и настинките, се тревожа повече за икономическата ситуация, в която ще живеем", заяви Моника Мобиле, жител на Милано.

"Всички по света са така. Тук, обаче, ситуацията се влошава", коментира Анджело Рота.

През почивните дни Италия регистрира рекорден брой новозаразени - над 11 000 дневно. От началото на пандемията броят им е над 414 000. Страната е втората, след Великобритания, по смъртност в Европа. До момента жертвите на COVID-19 на Ботуша са над 36 000.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Теди Москов и Мая Новоселска с приз от Европейския фестивал на пътуващия театър
Теди Москов и Мая Новоселска с приз от Европейския фестивал на пътуващия театър
Вече има противогрипни ваксини, разпределят ги по аптеките
Вече има противогрипни ваксини, разпределят ги по аптеките