НОВИНИ

Починал е един от пациентите в дом "Качулка"

bnt avatar logo
от БНТ
18:11, 19.10.2020
Чете се за: 01:26 мин.

83-ма са новите заразени в едно от огнищата на COVID-19 - Дома за възрастни с умствена изостаналост в селище Качулка край Сливен. Общият брой на вирусоносителите в социалното заведение - потребители и персонал е 174. Един от обитателите е починал. Всички останали са в добро състояние и са изолирани.

Всички мерки, които са предписани от здравния министър се прилагат и в дома за възрастни хора с умствена изостаналост. Това увери кметът на града днес.

Хората, които са вирусоносители, са в добро състояние. Решението, което са взели здравните власти в града, е тези, които са с доказана положителна проба. остават в помещенията, които обитават, а останалите, които са с отрицателни тестове, ще бъдат преместени в други помещения.

Персоналът, който вече беше заразен и установен, се очаква да започне да се връща на работа в края на тази седмица и в началото на следващата и до момента по уверението на кмета на Сливен няма служители, които да имат намерение да се откажат да работят в дом "Качулка". В същото време от общината продължават спешно да търсят хора, които да работят в социалното заведение, търсят се три медицински сестри, проблемът е, че желаещи има, но те работят и на други места, а това би създало проблем за лечебните заведения, които вече работят. От средата на тази седмица се очаква хигиенистите, които са 7 на брой, да започнат работа в дома "Качулка".

Приключва проучването на настанените в дома за възрастни с умствена изостаналост в селище Качулка за коронавирус. Очакват се резултатите от още около 20 проби. Към момента с потвърдена коронавирусна инфекция са 1/3 от персонала и 2/3 от настанените в дома. В дома продължават работа служители с отрицателни тестове.

"Очакваме от края на тази седмица, началото на следващата да се връщат на работа и хората, първите диагностицирани от персонала служители. По отношение на потребителите, последното решение, което са взели здравните власти, за което съм информиран, да се преместят в друго помещение тези, които не са вирусоносители", каза Стефан Радев, кмет на Сливен.

Според общината ситуацията в "Качулка" не е подценена. Извършената проверка от РЗИ не е установила нарушения на противоепидемичните мерки.

"Контролът е по спазване на мерките и осигуряване на всички необходими консумативи за лична защита на потребителите, на самия персонал необходимите дезинфектанти, спазването на всички мерки. Спазват се във всички социални домове", каза Пепа Чиликова, зам.-кмет на Сливен.

Община Сливен ще извършва тестване на персонала на всички социални домове на 10 дни, за да се установяват по-бързо новозаразените. Към момента единственото огнище на COVID е селище Качулка, а при останалите заразени разпространението е дифузно.

От общинската администрация имат готовност за прилагане на по-строги мерки при увеличаване на коронавирусната инфекция. В двете болници в града ще бъдат разкрити допълнителни легла за COVID болни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вече има противогрипни ваксини, разпределят ги по аптеките
Вече има противогрипни ваксини, разпределят ги по аптеките
Атрактивни полети от малка височина в Пловдив
Атрактивни полети от малка височина в Пловдив