НОВИНИ

Какво кара младите хора да изберат морето и пагона?

bnt avatar logo
от БНТ
17:50, 19.10.2020
Чете се за: 01:23 мин.
Още

Срещаме ви с двама млади хора от Бургас, които са най-новите попълнения на българската армия.

Какви са техните мотиви да облекат униформата, защо са решили да се посветят на военната професия и защо са избрали да служат край морето?

Това са матросите Мария и Александър. Тя е на 21 години, а той на 31. Не са ветерани от войната, не са и офицери с множество награди. Показваме Ви ги, защото са сред малкото млади хора, които решават да служат на страната си. Да се учат на ред, дисциплина и уважение и да пазят своя народ.

"Аз имах огромното желание да стана военнослужещ понеже и майка ми е военнослужещ във Военноморските сили, което ме подтикна да взема това решение. Още от малка много съм се възхищавала, когато видя хора във униформа и за мен е страшно красиво", казва матросът във ВМС Мария Николова.

"В нашата фамилия дядо ми също така е бил капитан от сухопътните сили на Република България. Това също е направило моя избори и мотив да започна моята военна служба тук" матросът във ВМС Александър Максимов.

И въпреки, че и двамата имат военна жилка в семейството, не решават да служат в армията под натиска на своите родители. Запалили се покрай едно от изложенията на военна техника в Бургас и така решават да кандидатстват. Мария още е ученичка, когато е убедена, че ще облече униформата.

„Аз съм минала през други професии, които после всъщност реших, че не са за мен. От малка аз исках да съм военнослужещ.

БНТ: Какво Ви впечатли в тази професия?

- Впечатли ме самата униформа, техниката на военнослужещите, беше ми интересно с какво точно се занимават и за това реших да пробвам. Не бях сигурна, че това ще е моят избор.

БНТ: Но какво се оказа?

- Но това е моят избор със сигурност", убедена е Мария.

Александър допълва: Това си е за мен призвание, аз го чувствам, че тук е моето място. Имам желание, амбиция да се развивам тук. Както може би всеки един друг българин е пътувал навън, така и аз съм го правил, но съм разбрал, че България е тук, това е моето място, също така моето място е към Военноморските сили на Република България.

Подготовката за кандидатстване в армията е дълга и преминава през няколко етапа от изпити по общо култура до психотестове. Най-тежки обаче била физическата подготовка.

Мария и Александър се надяват и други млади хора да последват примера им. Но и двамата са категорични, че ако ще служиш на страната си, трябва да го носиш в сърцето.

Вижте повече във видеото.

Автор: Давид Сукнаров

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравният министър: Нямаме притеснения за недостиг на легла, а за силата на българските медици
Здравният министър: Нямаме притеснения за недостиг на легла, а за силата на българските медици
Кметът на Копенхаген подаде оставка след обвинения в сексуален тормоз
Кметът на Копенхаген подаде оставка след обвинения в сексуален тормоз