НОВИНИ

Докъде стигна разследването на жестокото убийство на учител във Франция?

bnt avatar logo
от БНТ
17:18, 19.10.2020
Чете се за: 01:03 мин.
По света
Снимка: БГНЕС/Архив

След жестокото убийство на учител от радикален ислямист, Франция се готви да експулсира 231 чужденци заради предполагаеми екстремистки религиозни убеждения.

Учителят беше обезглавен на улицата, защото показал карикатури на пророка Мохамед в час за "Свободата на словото". Бяха засилени мерките за сигурност в училищата. След заседание на съвета по отбрана, президентът Макрон поиска незабавни действия за борба с тероризма.

До момента са арестувани 11 души, съобщи за "Светът и ние" нашият сътрудник във Франция, Никола Стойнов.

Сред задържаните са 4-ма души от семейството на 18-годишния чеченец, който извърши това зверско убийство. Това са дядо му, майка му, баща му и по-малкият му брат.

Арестуван е също бащата на едно от децата в класа, който беше вдигнал шум около това, че учителят си е позволил да показва карикатурите на "Шарли Ебдо", за да илюстрира свободата на словото.

Арестуван е и 61-годишен мъж, роден в Мароко, но живеещ във Франция от дълги години. Още през 80-те години е показвал признаци на радикализиране. Известен е на органите на реда и е квалифициран като опасен. Познат е и на медиите и е отявлен антисемит.

Във Франция има пълно единомислие от страна на водещите политици и партии.

Вчера по улиците на френските градове излязоха хиляди души, които изразяваха солидарност. В демонстрациите в Париж бяха представители на всички политически сили - министър-председателят Жан Кастекс, бившият президент Франсоа Оланд, лидери на различни партии.

От най-голямата партии липсваха само крайнодясната партия на Мари Люпен, но днес тя направи специално изявление.

Във Франция има около 5 млн. мюсюлмани и повечето от тези хора също са шокирани от случилото се. На различни места в страната се проведоха различен тип демонстрации, в които рамо до рамо бяха свещеници от различни вероизповедания, имаше молитви на мюсюлмани, молитви за мир.

В предградието на Париж, където беше извършено престъплението, тази вечер се събраха имами от цяла Франция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екатерина Захариева и Петер Сиярто отбелязаха Деня на българо-унгарското приятелство
Екатерина Захариева и Петер Сиярто отбелязаха Деня на българо-унгарското приятелство
БЧК раздава хранителни продукти за най-нуждаещите се във Варна и областта
БЧК раздава хранителни продукти за най-нуждаещите се във Варна и областта