НОВИНИ

Стотици хиляди по площадите във Франция в памет на убития учител

bnt avatar logo
от БНТ
16:33, 18.10.2020 (обновена)
Чете се за: 00:48 мин.
Европа

Цяла Франция скърби за убития при терористична атака учител по история. Хиляди се събраха на различни места във Франция в памет на Самюел Пати. Той беше нападнат в петък от ислямист, защото показал на учениците си карикатури с пророка Мохамед, за да обясни какво означава свобода на изразяване.

Огромен митинг започна в 16 часа българско време на Площада на Републиката в Париж. Освен хилядите граждани там са премиерът Жан Кастекс, лидери на основни политически партии и на синдикатите.

"Не ни плашете, ние сме Франция", написа в Туитър той.

"Сега трябва да забравим всички останали битки. Трябва да се обединим. Така ще покажем юмрук срещу врага, който иска да ни тероризира и разедини. Те обаче се провалиха. Нито се страхуваме, нито сме разединени", каза на митинга Жан-Люк Меланшон.

"Аз съм Самюел", Аз съм преподавател" - тези възгласи отекват на площада на Републиката в Париж. На това място преди 5 години над 1 500 000 скандираха "Аз съм Шарли" в солидарност с журналистите от атакуваната редакция и в защита на свободата на словото.

След убийството на Самюел Пати свободата на словото придоби нови измерения - със свободата на изразяване и преподаване в училищата. За първи път учител става жертва заради дейността си.

11 са вече задържаните за убийството на учителя. Сред арестуваните има и ислямистки проповедник.Манифестации в памет на Пати има и в Лион, Тулуза, Страсбург, Марсилия, Лил и Бордо.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проект за нови 150 бронирани машини за Специалните сили е одобрен и предстои да бъде реализиран
Проект за нови 150 бронирани машини за Специалните сили е одобрен и предстои да бъде реализиран
Леонардо ди Каприо ще е учен астроном във филм на Нетфликс
Леонардо ди Каприо ще е учен астроном във филм на Нетфликс