Акция в Пловдив: Дрогирани шофьори, масови нарушения и подкуп от 520 лв. към полицаи

от БНТ
12:46, 18.10.2020
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

1654 моторни превозни средства и 1997 лица са проверени за последните 18 часа при полицейска акция в Област Пловдив.

Инспекторите констатираха повече от 1200 нарушения. 11 са задържаните водачи, шофирали след употреба на алкохол и наркотици. Те са били под въздействието на амфетамин и кокаин. Установени са и откази за вземане на проби.

7 са бързите производства за шофиране след употреба на алкохол. При четирима от тях дрегерът е отчел над 1.2 промила, а алкохолната проба на останалите трима е била под този показател.

Отнети са 15 свидетелства за управление на МПС, 8 от автомобилите са с прекратена регистрация, а 6 са превозните средства, спрени от движение. Съставени са 254 акта за установяване на административни нарушения, а наложените глоби с фиш са 335.

Голям е броят на неизрядните водачи по отношение на своята сигурност- установени да шофират без поставен обезопасителен колан и защитна каска са били 150 от проверените лица. В 77 от случаите по автомобилите са установени различни технически неизправности, а 82 от проверените лица са били с неизрядни пътни документи. 5 са водачите, управлявали превозни средства, без да имат право на това по закон. Санкционирани за неправилно спиране и паркиране са 13 водачи и 12 за това, че по време на движение са говорили по мобилните си телефони.

В хода на проверките са констатирани и 6 нарушения на пешеходци.

Водач и спътник, които разменили местата си, за да прикрият престъпление, свързано с шофиране в нетрезво състояние, са задържани в село Долни Воден. Водачка не се подчинила на разпореждане за извършване на полицейска проверка и последвала гонка из улиците на населеното място. След кратко преследване автомобилът бил спрян, а зад волана бил мъж- собственик на превозното средство. Жената, която управлявала колата малко преди това, вече била на предната седалка. Оказало се, че водачката е неправоспособна, а алкохолната проба на мъжа отчела 1.83 промила. За да прикрият престъплението си, проверяваните лица предложили подкуп на проверяващите, подхвърляйки в автомобила на униформените сумата от 520 лв.

Масираните проверки целят намаляване на пътно- транспортния травматизъм и създаването на дисциплина у водачи, пътници и пешеходци, както и недопускане на управление на превозни средства след употреба на алкохол и наркотици, коментираха от полицията.

Автор: Николай Райшинов

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Двама души са задържани на място в нарколабораторията в Горна Оряховица
Двама души са задържани на място в нарколабораторията в Горна Оряховица
Връх в Антарктида носи името на покойния режисьор от БНТ Милан Кузов
Връх в Антарктида носи името на покойния режисьор от БНТ Милан Кузов