НОВИНИ

Връх в Антарктида носи името на покойния режисьор от БНТ Милан Кузов

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
12:34, 18.10.2020
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Връх в Антарктида вече носи името на режисьора на БНТ Милан Кузов, който напусна този свят миналата година. Инициативата е на председателя на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев.

Яна Кузова - актриса, дъщеря на Милан Кузов: Събудих се с най-готината новина в живота ми, след като баща ми го няма. Проф. Христо Пимпирев ми се обади и ме разплака една сутрин по телефона. Не само мен, и майка ми.

Така актрисата Яна Кузова научила от най-добрия приятел на баща си, че връх на Ледения континент ще носи името Кузов Нунатак. Континент, който режисьорът обичал с цялото си сърце, без да е пътувал до там.

Проф. Христо Пимпирев - председател на Българския антарктически институт: Антарктида е моя съдба и моя любов и тъй като с Милан сме много близки, ние сме повече от братя, тази любов моята се прехвърли към него и той участваше и помагаше във всичко, което правехме за Антарктида.

Яна Кузова - актриса, дъщеря на Милан Кузов: Според мен Антарктида беше мъжкото му дете.

Проф. Христо Пимпирев - председател на Българския антарктически институт: Аз кръстих на него Нунатак, защото Нунатак е едно типично географски обект в полярните региони, това са скали, това са върхове, които изскачат от самия лед. Той е един много чист географски обект.

Милан Кузов бе един от основателите на Българския антарктически институт. И не само:

Проф. Христо Пимпирев - председател на Българския антарктически институт: Не всеки може да стигне до ледения континент, но всеки може да помогне, а той помагаше със сърце - няколко филма, които той беше режисьор ще останат завинаги в архивите и аналите на българското документално кино.

Яна Кузова - актриса, дъщеря на Милан Кузов: Когато нещо стане супер, казваше "Кузова, това е върхът" или "това е върхът, което правим сега" и изведнъж той се превърна във върха.

И докато изследователите на Ледения континент вече ще изучават или просто ще търсят на картата Кузов Нунатак, в коридорите на БНТ още отеква рецептата на режисьора за добър телевизионен продукт: "Ужасно е важно да имаш няколко човека, които да мислят като теб. Или да мислите заедно".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акция в Пловдив: Дрогирани шофьори, масови нарушения и подкуп от 520 лв. към полицаи
Акция в Пловдив: Дрогирани шофьори, масови нарушения и подкуп от 520 лв. към полицаи
Рибен фестивал в Бургас
Рибен фестивал в Бургас