Връх в Антарктида носи името на покойния режисьор от БНТ Милан Кузов

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
12:34, 18.10.2020
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Връх в Антарктида вече носи името на режисьора на БНТ Милан Кузов, който напусна този свят миналата година. Инициативата е на председателя на Българския антарктически институт проф. Христо Пимпирев.

Яна Кузова - актриса, дъщеря на Милан Кузов: Събудих се с най-готината новина в живота ми, след като баща ми го няма. Проф. Христо Пимпирев ми се обади и ме разплака една сутрин по телефона. Не само мен, и майка ми.

Така актрисата Яна Кузова научила от най-добрия приятел на баща си, че връх на Ледения континент ще носи името Кузов Нунатак. Континент, който режисьорът обичал с цялото си сърце, без да е пътувал до там.

Проф. Христо Пимпирев - председател на Българския антарктически институт: Антарктида е моя съдба и моя любов и тъй като с Милан сме много близки, ние сме повече от братя, тази любов моята се прехвърли към него и той участваше и помагаше във всичко, което правехме за Антарктида.

Яна Кузова - актриса, дъщеря на Милан Кузов: Според мен Антарктида беше мъжкото му дете.

Проф. Христо Пимпирев - председател на Българския антарктически институт: Аз кръстих на него Нунатак, защото Нунатак е едно типично географски обект в полярните региони, това са скали, това са върхове, които изскачат от самия лед. Той е един много чист географски обект.

Милан Кузов бе един от основателите на Българския антарктически институт. И не само:

Проф. Христо Пимпирев - председател на Българския антарктически институт: Не всеки може да стигне до ледения континент, но всеки може да помогне, а той помагаше със сърце - няколко филма, които той беше режисьор ще останат завинаги в архивите и аналите на българското документално кино.

Яна Кузова - актриса, дъщеря на Милан Кузов: Когато нещо стане супер, казваше "Кузова, това е върхът" или "това е върхът, което правим сега" и изведнъж той се превърна във върха.

И докато изследователите на Ледения континент вече ще изучават или просто ще търсят на картата Кузов Нунатак, в коридорите на БНТ още отеква рецептата на режисьора за добър телевизионен продукт: "Ужасно е важно да имаш няколко човека, които да мислят като теб. Или да мислите заедно".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Акция в Пловдив: Дрогирани шофьори, масови нарушения и подкуп от 520 лв. към полицаи
Акция в Пловдив: Дрогирани шофьори, масови нарушения и подкуп от 520 лв. към полицаи
Рибен фестивал в Бургас
Рибен фестивал в Бургас