НОВИНИ

Терористично нападение в Париж: Учител по история бе жестоко убит

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:12, 16.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:24 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Учител по история беше жестоко убит в предградие на Париж. По-късно нападателят беше застрелян от полицията. Разследването е поето от френската национална антитерористична прокуратура.

Нападението е извършено в западно предградие на Париж около 17 часа местно време този следобед. Полицията се е отзовала на сигнал за подозрителен мъж, който обикалял край училище. Близо до него е открита жертвата. При опита за задържане, мъжът е извадил хладно оръжие и е бил застрелян от силите на реда.

По непотвърдена информация той е извикал "Аллах е велик".

Нападателят е прерязал гърлото на своята жертвата на улицата, съобщи полицията. Убитият е преподавател по история в местно училище.

В началото на месеца родители са се оплакали, че учителят показвал в час карикатури на пророка Мохамед.

Разследването е в ход и полицията съветва гражданите да избягват района. На място пристигна магистрат от антитерористичната прокуратура на Франция. Създаден е кризисен щаб, а вътрешният министър се завръща спешно от чужбина. Френският президент и министри пристигнаха в колежа, където е преподавал убитият.

Еманюел Макрон определи атаката като "ислямистки атентат".

"Днес един от нашите съграждани беше убит, защото учеше учениците си какво е свобода на изразяването. Призовавам всички сънародници да се обединим и да блокираме мракобесието."

Какво се знае за нападателя?

Според френската телевизия BFMTV нападателят е роден в Москва през 2002 година. Той не е познат на френските служби за сигурност и не е бил класифициран като опасен.

Какво се знае за жертвата?

Убитият учител е на 47 години и е бил семеен. Преподавал е география и история. Скоро в час е показал карикатури на пророка Мохамед, за да обясни на своите ученици какво е свобода на изразяване. Това е предизвикало недоволството на родител на един от учениците му. Той е записал възмущението си във видео, разпространено в социалните мрежи и видяно десетки пъти.

През последните години във Франция имаше поредица от нападения на ислямисти.

Този случай неизбежно напомни за атаката срещу редакцията на сатиричното списание "Шарли Ебдо" преди пет години. Миналия месец имигрант от Пакистан рани двама души край сградата. Тази вечер депутатите от Националното събрание почетоха паметта на убития. Министърът на образованието нарече убийството нападение срещу френската нация. Редакцията на "Шарли Ебдо" реагира след нападението срещу учителя.

"Изразяваме чувство на ужас, но и на бунт срещу атаката срещу учител, който изпълнявайки служебния си дълг беше убит от религиозен фанатик".

Към полунощ по случая бяха задържани четири души, сред които и един непълнолетен. Те са от семейното обкръжение на нападателя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекарка от Враца и баща ѝ починаха от коронавирус
Лекарка от Враца и баща ѝ починаха от коронавирус
Тръмп и Байдън отговаряха на въпроси в пряк ефир
Тръмп и Байдън отговаряха на въпроси в пряк ефир