Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Министър Ангелов: Има достатъчно легла за болни от COVID-19 в Благоевградско

bnt avatar logo
от БНТ
15:27, 19.10.2020
Чете се за: 01:06 мин.
Регионални

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов днес направи обиколка на лечебните заведения в област Благоевград, за да се убеди в готовността им да се справят с COVID епидемията.

Няма място за притеснение, достатъчно са болничните легла в региона. "Леглата са достатъчно, в момента са заети 49 легла. Има готовност за разкритие на до 66, а при необходимост могат да бъдат разкрити още 28 легла. Това считаме, че ще обезпечи нуждите на населението в тази област", обобщи министърът.

Големите тържества в Благоевград се ограничават в следващите 14 дни

Няма да бъдат налагани допълнителни протиепидемични мерки в региона, след като преди седмица стана ясно, че в областта има завишена заболеваемост. Но контролът спазват ли се сега наложените ограничения ще бъде завишен.

"Това, което можем да направим, е да завишим максимално много контрола и всичко, което е в разрез с наложените мерки, да бъде своевременно докладвано и санкционирано. Започнахме масови проверки навсякъде, по всички обществени места, където има струпване на много хора, нощни заведения, градски и междуградски транспорт", докладва министърът.

Всеки един от кметовете по общините може да наложи допълнителни мерки. Там, където те са преценили за необходимо, това е направено. Считам, че с тези мерки бихме могли да очакваме по-малки числа, за да можем да дадем глътка въздух на българските хотелиери, обясни здравният министър.

Проф. Ангелов призова да спазваме мерките, за да съхраним и лекарите на България

"Тази битка, за да я спечелим, трябва да сме единни", акцентира още проф. Ангелов и обясни, че целта на мерките не е да спират живота, а да запазят българските граждани и медици живи и работоспособни.

"Нямаме към настоящия момент притеснения за недостиг на легла. Имаме притеснения за силата на живота на медиците и сестрите, които са вече шести месец нонстоп опаковани в костюми, давайки всичко от себе си, за да проведат тази битка успешно, каза министърът.

Днес проф. Ангелов ще посети още болниците в Гоце Делчев, Разлог и Благоевград. Здравният министър ще проведе и заседание заедно с Областния кризисен щаб.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха 4-ма мъже с наркотици при акции в Ихтиман и Ботевград
Задържаха 4-ма мъже с наркотици при акции в Ихтиман и Ботевград
БНТ ще излъчи филм за Иван Вазов в Деня на народните будители
БНТ ще излъчи филм за Иван Вазов в Деня на народните будители