НОВИНИ

Нови 450 млн. лв. пренасочва правителството за лекарите на първа линия

Николай Минков
от Николай Минков
12:17, 19.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:05 мин.
Бизнес

Нови 450 млн. лв. пренасочва правителството от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" за финансово подпомагане на лекарите на първа линия и за медицинска апаратура. Това заяви в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" социалният министър Деница Сачева.

Тя посочи още, че на 1 януари се увеличава минималната пенсия, а от първи юли ще има индексация на всички пенсии. Синдикатите не приемат подхода на увеличението и предлагат преизчисление на пенсиите.

145 млн. евро се договаря от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" за купуване на медицинска техника, заяви Сачева:

"По ОП "Развитие на човешките ресурси" до края на декември отделяме 120 млн. лв. общо за тези 1000 лв., които се дават на всички лекари на първа линия, които работят с вируса. Договаряме в момента нови 40 млн. за следващото тримесечие".

От 1 януари минималната пенсия ще стане стане 300 лева, а максималната 1440 лева, каза още Сачева:

"Тази, които ще получат минимална пенсия, те са 1 млн. 12 хил. души. А останалите са тези, които получават пенсии от 369 лв. до 1440. Това ще засегне около 52 хиляди лица".

От 1 юли всички пенсии пък ще се индексират с 5%.

"А тези пенсионери, които ще останат с 300.01 лева до 369 лева, това са 390 000 души за тях предвиждаме. В допълнение към осъвременяването от Швейцарското правило да получат еднократно ваучери на стойност 120 лева за храна", каза социалният министър.

От КТ "Подкрепа" предупредиха за дисбаланс между минимални и максимални пенсии.

Ваня Григорова - КТ "Подкрепа": Проблемът за мен е, че се увеличава максималната пенсия, а не минималната. Там, където очевидно хората нямат проблем да се издържат с нея и се нарушава правилото максималната пенсия да е 40% от максималния осигурителен доход.

Според синдиката, има изоставане старите пенсии, спрямо новите, на минималните, спрямо останалите.

Ваня Григорова - КТ "Подкрепа": Това може да се коригира през преизчисляване на пенсиите и през увеличаване на процента за всяка година осигурителен стаж от 1,2 на 1,5.


Общите разходи за индексация на пенсии и ваучери са над 12,5 милиарда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реал Сосиедад поведе в Ла Лига след победа над Бетис
Реал Сосиедад поведе в Ла Лига след победа над Бетис
83 нови случая на коронавирус в селище "Качулка"
83 нови случая на коронавирус в селище "Качулка"