НОВИНИ

Големите тържества в Благоевград се ограничават в следващите 14 дни

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
09:11, 19.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:43 мин.
У нас

От днес с решение на Общинския кризисен щаб в Благоевград се ограничава провеждането на сватби, кръщенето и други тържества, на които присъстват много хора. Това се налага заради регистрирането на голям брой жители на града, новозаразени с коронавирус през последните няколко дни.

Още миналата седмица в Благоевград започнаха и засилени проверки на заведенията за спазване на противоепидемичните мерки. Кметът на Благоевград Румен Томов е на мнение, че на този етап мерките са достатъчни.

15 свободни легла има към момента в двете Ковид отделения на многопрофилната болница за активно лечение в Благоевград. Само двама пациенти са в реанимация заради усложнения причинени от коронавируса, казаха от лечебното заведение. Оттам допълниха, че при увеличение на болните ще се наложи обединение на отделения, така че да се осигурят още места за прием на пациенти с коронавирус.

За да се ограничи разпространението на заразата от общината продължават да обработват с дезинфектанти откритите площи и автобусните спирки. Засилени са и проверките на търговски обекти, заведения и обществени сгради. Към момента не се налага да се въвеждат допълнителни ограничения по отношение работата на заведенията за хранене, кафенетата и дискотеките в града, казаха от кризисния щаб.

Заради допълнителните проверки, разпоредени от кмета на община Благоевград, са назначени още 4-ма служители към звено "Общинска сигурност". Те ще патрулират в града и ще следят спазват ли се изискванията за дистанция, дезинфекция и задължително носене на маски както на закрито, така и на открития кооперативен пазар в града, където в дните сряда и събота има голямо струпване на хора.

"Там хората трябва да бъдат с маски, както хората, които продават, така и клиентите на пазара. Ще има пропускателен режим както беше преди време, посоки на движение, така че това ще бъда предприето там", заяви инж. Румен Томов, кмет на община Благоевград.

Заради ръста на новозаразени: Спират сватби, кръщенета и масови събирания в Благоевград

340 000 лева от бюджета си е изразходвала община Благоевград до момента за изпълнение на противоепидемичните мерки.

"Ние ползваме различни финансови инструменти за да можем да отговорим на предизвикателствата на днешния ден. Търсим и безлихвени кредити, всичко, което е необходимо за да се справим", каза инж. Румен Томов.

В държавната болница в Благоевград към момента има свободни легла за пациенти с коронавирус. Там обаче има проблем с медицинския персонал, който се грижи за болните с COVID-19.

"Ситуацията бих казал не е добра. Във вътрешно отделение двама пенсионери, които разбира се се справят изключително добре. В инфекциозно отделение работят двама колеги и всъщност няма достатъчно", каза доктор Огнян Митев, директор на МБАЛ - Благоевград.

Въпреки недостига на лекари, от болницата имат възможност ако се наложи да приемат пациенти с коронавирус и от други общини от областта. Повечето от лечебните заведения в региона вече са със запълнени на 100 процента легла за болни с коронавирус

Засилени ще останат ограниченията поне две седмици. След това ще се прецени дали да бъдат намалени, или да бъдат въведени нови. На заседанието в петък дори е обсъждано носенето на маски да бъде задължително и на открито. Към този момент обаче такава заповед няма.

Репортер: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Костадин Ангелов призова да спазваме мерките, за да съхраним и лекарите на България
Костадин Ангелов призова да спазваме мерките, за да съхраним и лекарите на България
Учениците от Търговище се връщат в училище
Учениците от Търговище се връщат в училище