НОВИНИ

Нови мерки срещу коронавирус в Италия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:22, 19.10.2020 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Италия въвежда нови мерки в опит да ограничи втората вълна от COVID-19. В Прага полицията разпръсна демонстранти, недоволни от мерките срещу коронавируса. Израел отпуска карантината.

Обявените от италианския премиер Джузепе Конте мерки засягат основно баровете и ресторантите, които ще затварят най-късно в полунощ. Броят на хората по масите ще бъде ограничен до шестима, а заведенията, които не предлагат обслужване на маса ще затварят още в 18 часа.

Кметовете ще имат правомощия да затварят след 21 часа улици и площади, където се събират много хора. Учебните занятия засега продължават присъствено, като се насърчава гъвкавост при гимназиите и образователните институти. Италия регистрира повече от 11 хиляди случая за денонощие, което е с около хиляда повече спрямо предишния рекорд ден по-рано.

"Ситуацията е критична. Правителството е активно, но всеки трябва да участва и заедно да преминем през този труден момент", каза Джузепе Конте, министър-председател на Италия.

Хиляди протестираха в Прага срещу ограниченията. Полицията използва водно оръдие и сълзотворен, за да разпръсне демонстрантите. Сред тях е имало и футболни фенове, недоволни от забраната на спортни състезания.

Миналата седмица в Чехия затвориха ресторантите и баровете - изпълняват се единствено поръчки за доставки. Учебният процес е онлайн. Не работят фитнес зали, театри и кина. Магазините обаче остават отворени.

В Израел започна постепенно отпускане на втората карантина, наложена преди три седмици. Подновява работа бизнесът, който не е пряко ангажиран с клиенти. Отварят ясли и детски градини, националните паркове и плажовете.

"Много е вълнуващо, след като седмици наред стояхме затворени. Най-много се радват децата", заяви Юлия, жителка на Тел Авив.

В процес на изготвяне са препоръки за отваряне за посетители на малки групи на свещените и за християни, и за мюсюлмани места.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев ще участва в срещата на инициативата "Три морета"
Румен Радев ще участва в срещата на инициативата "Три морета"
395 нови заразени с COVID-19 у нас
395 нови заразени с COVID-19 у нас