НОВИНИ

Как да разграничим симптомите на COVID-19 от тези на грип?

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:20, 18.10.2020
Чете се за: 01:30 мин.

Близо 1500 души са в болници у нас с COVID-19, това показват данните към днешна дата. 79 от тях са в интензивни отделения.

През последното денонощие още 603-ма души са се заразили. Направените тестове са 4602-а. Това означава, че малко над 13% от изследваните са носители на вируса.

На пръв поглед симптомите на грипа и COVID-19 се припокриват. При коронавирусна инфекция обаче е характерна загубата на вкус и обоняние, макар и не при всички.

Едва ли има лекар, който може да разграничи грип и коронавирус в първите 24 часа. Казва ни го д-р Деница Даскалова - лекар с опит в диагностицирането и на двата вируса, а обяснението е просто:

"Симптомите на практика доста се припокриват".

Какво да направим, ако детето ни e под карантина заради COVID-19?

Ако вдигнете температура, кашляте, заболи ви главата, мускулите или гърлото започват съмненията. Това са общите симптоми, които са и най-чести.

"И двата вируса са респираторни, те се вдишват, поразяват лигавиците на горните дихателни пътища, нос, носоглътка, черва, навсякъде, където има лигавица, вирусът може да се хване", каза д-р Деница Даскалова - общопрактикуващ лекар.

Има няколко симптома, по които все пак се различават - при грипа състоянието настъпва много остро. Температурата е много висока и се задържа в първите 3 до 7 дни от заболяването.

"Буквално, както сега сме здрави, така след половин час вече сме на легло", пояснява д-р Деница Даскалова - общопрактикуващ лекар.

При COVID-19 симптом е загубата на обоняние и вкус, но не се проявява при всички.

"Там протичането бих го нарекла донякъде малко по-подмолно. Както сме болни, така на следващия ден може да се почувстваме малко по-добре, към вечерта отново да имаме температура и неразположение", посочва д-р Даскалова.

-БНТ: Какво се случва, когато човек се почувства зле?

"Най-често идва веднага след като е кихнал или веднага след като е качил температура", обяснява общопрактикуващият лекар.

Точно това не бива да се прави, защото поставя на риск останалите пациенти, а и самият лекар. Съвсем скоро личните лекари ще имат възможност да използват в кабинетите си антигенни тестове - за 20 минути те могат да разграничат дали сте заразени с грип или коронавирус.

-БНТ: А вие лично смятате ли да си закупите, ако имате възможност?

"Двоумя се, защото на практика след доказан COVID пациент нямаме ясен алгоритъм какво трябва да направя след това", каза д-р Деница Даскалова - общопрактикуващ лекар.

След всеки положителен пациент кабинетът трябва да се дезинфекцира.

"Затваряме за деня, това не е решение", пояснява д-р Даскалова.

Така че при първи симптоми се обадете по телефона на личния лекар. Той ще ви изслуша и ще прецени каква е диагнозата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Азербайджан и Армения си размениха взаимни обвинения за нарушено премирие
Азербайджан и Армения си размениха взаимни обвинения за нарушено премирие
След разбиването на нарколабораторията в Горна Оряховица: Двама задържани и готова продукция за 70 000 лв.
След разбиването на нарколабораторията в Горна Оряховица: Двама задържани и готова продукция за 70 000 лв.