Чихуахуа ще бъде спасено с помощта на Жан-Клод Ван Дам, внесено е през нелегален канал?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:25, 18.10.2020
Чете се за: 01:37 мин.
Още

Щастлива развръзка за българско кученце след намесата на актьора Жан-Клод Ван Дам. Тримесечната Рая от породата чихуахуа ще се завърне у нас от Норвегия. Там тя трябваше да бъде умъртвена в четвъртък. Известният екшън актьор призова българските власти да помогнат на Рая и сподели петиция в нейна защита, подписана от над 8400 души.

Рая вероятно е жертва на канал за търговия с животни от България към Западна Европа, твърдят от фондация "Четири лапи".

Известният актьор Жан-Клод Ван Дам отправи емоционален призив в социалните мрежи към България за спасяването на Рая. Самият той има кученце чихуахуа.

"Моля ви, България, Агенция по безопасност на храните! Направил съм толкова много филми във вашата страна, изхарчили сме милиони долари за туризъм и работни места. Обичам България и вие знаете това, затова ви моля, за моя рожден ден, Българската агенция по безопасност на храните, да промени решението си, моля ви, приятели, ще бъда безкрайно благодарен", каза Жан-Клод Ван Дам.

Часове след призива последва щастлива развръзка - кученцето ще бъде спасено. От Българската агенция по безопасност на храните съобщиха, че ще приемат кучето в България. При пристигането му в страната, ще му бъдат извършени допълнителни изследвания, след това ще бъде дадено за осиновяване.

Каква е историята на Рая?

Собственикът на тримесечната чихуахуа Алексей Иверсен я купува в Осло през интернет от частно лице, разказа самият той в петиция за защитата ѝ. Кученцето има български паспорт и ваксини. Норвежката агенция по безопасност на храните намира несъответствия в дати, отнема кучето и го оставя в изолатор. Доводът - внесено е незаконно. Става ясно и, че ако България не приеме кучето, то ще бъде умъртвено на 22 октомври.

Първия път нашите власти отказват, тъй като не откриват регистрацията на Рая. Сега историята започва да се разплита:

"Кученцето Рая е било закупено от българи, които живеят в Норвегия, от град Тервел. В Тервел ветеринарен лекар е оформил документите на животното, поставил е микрочип, издал е паспорт", каза Явор Гечев, Фондация "Четири лапи".

Сложил на животното обаче ваксина с изтичащ срок на годност като за да не я изхвърли написал различна дата от тази на чипирането, твърдят от "Четири лапи". Така норвежките власти разбрали, че има нещо нередно. Нашите власти пък потвърдили, че микрочипът и паспортът не са въведени в системата.

"Най-вероятно става въпрос за схема за износ на животни, най-вероятно не е единичен случая, защото кученцето тук е закупено в интернет за 200-250 лева, а в Норвегия е продадено над 2000 лева. И аз се надявам прокуратурата също да се заеме с този случай, защото както казвам, не е единичен", каза Явор Гечев, Фондация " Четири лапи".

Така, с помощта на хиляди хора по света - Жан-Клод Ван Дам, собственика на кучето Алексей, норвежките и българските власти - животът на Рая е спасен!

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
6 месеца след смъртта на Милен Цветков: Докъде стигна разследването?
6 месеца след смъртта на Милен Цветков: Докъде стигна разследването?
Проект за нови 150 бронирани машини за Специалните сили е одобрен и предстои да бъде реализиран
Проект за нови 150 бронирани машини за Специалните сили е одобрен и предстои да бъде реализиран