НОВИНИ

102-а вечер на протести в София

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:20, 18.10.2020
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

102-а вечер на протестите в София. На площад "Независимост" обстановката е спокойна. Мотото на протеста е "Нас не ни е страх".

Исканията остават същите - оставка на правителството, на премиера Бойко Борисов, на главния прокурор Иван Гешев, предсрочни парламентарни избори, машинно и дистанционно гласуване.

Протестиращите и тази вечер шестваха до Орлов мост, където блокираха движението.

Днес към протеста се присъединиха и жители на Горубляне. Гражданите на софийския квартал решиха да подновят протестите си, които започнаха още преди повече от 2 години. В 16 часа те блокираха изхода на София при Цариградско шосе за един час.

Първоначалната им идея беше да шестват до Орлов мост и оттам да се слеят с антиправителствения протест, но тя не се осъществи. Хората от "Горубляне" продължават да настояват за справедливи обезщетения за земите им. В петък конституционния съд се произнесе по разпоредбата, свързана със срока за започване на отчуждителните процедури по Закона за държавната собственост и Закона за общинската собственост за имоти, предвидени за озеленени площи, който е 15 години. Според конституционните съдии, до изтичането на този срок собствениците търпят съществени ограничения на правото им на собственост.

Протестиращите от "Горубляне" искат скоро да започне и изграждането на велоалея до Панчарево по протежението на булевард "Самоковско шосе". За всичките си искания местните жители са получили обещания от властта, но до реализацията им така и не се е стигнало, оплакаха се още хората.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Има ли живот на Венера?
Има ли живот на Венера?
С 44% са нараснали новите случаи на COVID-19 в Европа през тази седмица
С 44% са нараснали новите случаи на COVID-19 в Европа през тази седмица