Д-р Чобанова: Обсъжда се назначаването на тестовете за коронавирус да става дистанционно

от БНТ
07:18, 19.10.2020
Чете се за: 00:36 мин.
Още

"Болните постепенно се увеличават, смесват се вече коронавирусни с некоронавирусни инфекции. Трудно ни е да ги ограничим", каза в студиото на "Денят започва" председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари за София област д-р Виктория Чобанова.

Д-р Чобанова е на мнение, че инфекцията върви точно както трябва да върви. Това е въздушно-капкова инфекция, която няма начин да не мине по този път. Притеснително е не ръстът на положителните за коронавирус, а голямото количество заразени медици.

Тя обясни, че положението е станало доста сериозно след началото на учебната година, защото е започнало връщането на болни деца при личните лекари. Обсъжда се назначаването на тестовете за коронавирус да става дистанционно.

Д-р Чобанова обясни, че трябва да се говори масово на хората, че не трябва да идват в кабинетите при минимални оплаквания. Необходими са ясни критерии за издаване на направленията. Те не трябва да бъдат лимитирани. Според нея е нормално да се определи и цена на тази дейност.

Според нейния опит, намаляването на дните от карантината - от 14 на 10 е логично, защото симптомите се проявяват предимно първата седмица.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Как да се предпазим от хакерски атаки?
Как да се предпазим от хакерски атаки?
Медицинският университет в Плевен преминава на онлайн обучение
Медицинският университет в Плевен преминава на онлайн обучение