НОВИНИ

Д-р Чобанова: Обсъжда се назначаването на тестовете за коронавирус да става дистанционно

bnt avatar logo
от БНТ
07:18, 19.10.2020
Чете се за: 00:36 мин.
Още

"Болните постепенно се увеличават, смесват се вече коронавирусни с некоронавирусни инфекции. Трудно ни е да ги ограничим", каза в студиото на "Денят започва" председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари за София област д-р Виктория Чобанова.

Д-р Чобанова е на мнение, че инфекцията върви точно както трябва да върви. Това е въздушно-капкова инфекция, която няма начин да не мине по този път. Притеснително е не ръстът на положителните за коронавирус, а голямото количество заразени медици.

Тя обясни, че положението е станало доста сериозно след началото на учебната година, защото е започнало връщането на болни деца при личните лекари. Обсъжда се назначаването на тестовете за коронавирус да става дистанционно.

Д-р Чобанова обясни, че трябва да се говори масово на хората, че не трябва да идват в кабинетите при минимални оплаквания. Необходими са ясни критерии за издаване на направленията. Те не трябва да бъдат лимитирани. Според нея е нормално да се определи и цена на тази дейност.

Според нейния опит, намаляването на дните от карантината - от 14 на 10 е логично, защото симптомите се проявяват предимно първата седмица.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да се предпазим от хакерски атаки?
Как да се предпазим от хакерски атаки?
Медицинският университет в Плевен преминава на онлайн обучение
Медицинският университет в Плевен преминава на онлайн обучение