НОВИНИ

Няма списъци на чакащи за противогрипни ваксини в аптеките във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
12:04, 19.10.2020
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

В аптеките във Варна няма противогрипни ваксини. Последната партида е получена в края на август и бързо е изкупена. Тази година търсенето е по-голямо заради пандемията от COVID-19. Фармацевти заявиха, че всеки ден звънят в аптечните складове, но отговор - кога ще получат противогрипни ваксини няма.

Ваксините вече са в България и днес следобед ще бъдат по аптеките. Това увериха от Асоциацията на собствениците на аптеки. Тази година заявените количества са с 10 000 повече или 70 000. 18 000 ваксини за хора над 65-годишна възраст с хронични заболявания ще бъдат платени от Здравната каса. Нашата проверка в аптечната мрежа показа, че търсенето е голямо.

В аптеките във Варна списъци на чакащи за противогрипни ваксини няма, защото фармацевтите не знаят дали препаратите ще стигнат до тях.

"Нямам никаква представа колко ваксини ще ми бъдат отпуснати от склада, за да мога съответно да се ангажирам с бройка", каза Галя Тонкова, собственик на аптека.

Дали ваксините ще стигнат и до всички аптеки, дори и в най-малките населени места, никой не може да каже.

"Просто много бързо ще свършат, понеже хората благодарение на медиите и лекарите съзнават, че трябва тази година да се ваксинират. По принцип покритието с тези ваксини е много малко в България, между 2-3%, но тази година ще бъде много по-голямо", обясни Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Със застудяване на времето възрастните хора се притесняват от сезонните грип, но казват, че няма откъде да купят ваксина.

Притеснени са и общопрактикуващите лекари, защото хронично болните им пациенти искат тази година задължително да се ваксинират срещу грип.

"При мен са се записали около 8 процента от лицата над 65 години, но за съжаление миналата година не получих нито една ваксина, въпреки заявката и потвържденията. Така че хората останаха разочаровани и неимунизирани", каза д-р Христина Димитрова - МБАЛ "Св.Клементина", Варна

Нова поръчка за купуване на противогрипни ваксини тази година няма да има. Според фармацевти не се очаква и спекула с цените.

"Ваксините изискват съхранение, в хладилник, мисля, че няма да се стигне дотам. И до най-малкият град ще достигнат ваксините, някои аптеки ще получат по 5-10, други повече", каза Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Цената на ваксината ще бъде около 27 лева.

Репортер: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още един лекар от Добрич загуби битката с COVID-19
Още един лекар от Добрич загуби битката с COVID-19
Петър Петров взе 9 точки в Белгия
Петър Петров взе 9 точки в Белгия