НОВИНИ

Спешното отделение в болницата в Пазарджик получи нова апаратура

bnt avatar logo
от БНТ
17:32, 19.10.2020
Чете се за: 01:14 мин.
Регионални

Нова апаратура и оборудване получи Спешно отделение на МБАЛ-Пазарджик. Дарението е от Министерството на здравеопазването.

Отделението приема пациенти от цялата област и е едно от най-натоварените в болницата.

Дареното оборудване включва над 30 апарата и системи, които са доставени по проекта "Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ", финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж".

Денонощно през Спешното отделение на Пазарджишката болница преминават десетки пациенти. Благодарение на новата апаратура, която отделението получи грижата за пациентите ще е по-ефективна, особено ценна е системата за проследяване жизнените показатели.

Системата за проследяване жизнените показатели на пациентите чрез един пост разполага с 11 стационарни монитора за диагностика и 1 централен за сестрински пост.

Спешното отделение в Пазарджик вече разполага и с преносим комбиниран дефибрилатор.

"Това е дефибрилатора, с който след като има пациент може да се проследи, ако има клинична смърт може да се прецени дали да се дефибрилира или да се постави на мониторинг контрол, което е много полезно за самите лекари и персонала. Този дефибрилатор може да бъде и транспортен, като заедно с пациента може да се транспортира до рентгена, до отделение", казва Ангелина Сотирова старша сестра.

Спешното отделение разполага и с два дихателни апарата за обдишване, мобилен респираторен апарат, 8 инфузионни помпи, 3 електрокардиографа, 2 аспиратора и нова система за затопляне на флуиди, която е много подходяща при кръвопреливане, тъй като затопля приготвената за преливане кръв до телесна температура.

Д-р Красимир Темнилов, директор МБАЛ-Пазарджик: Спешното отделение, беше доста изостанало предвид обзавеждане и оборудване, тъй като пациента точно на това място, когато най- много го боли, най-много страда усеща има ли медицинска помощ за него и каква е. Нашите специалисти са прекрасни, обучени, но им липсваше до този момент необходимата нова апаратура. Сега вече я имаме. Много голяма помощ. Както виждате всички са много доволни. Моите колеги от спешното отделение както и консултантите, тъй като когато нямаш оборудване ти само с едни голи ръце няма какво да направиш.

В Спешното отделение са монтирани и дезинфекционни лампи, които прочистват въздуха в шоковите зали в условията на пандемията от коронавирус.

Автор: Таня Кабурова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
15 досега са лекарите жертви на COVID-19
15 досега са лекарите жертви на COVID-19
Екатерина Захариева и Петер Сиярто отбелязаха Деня на българо-унгарското приятелство
Екатерина Захариева и Петер Сиярто отбелязаха Деня на българо-унгарското приятелство