НОВИНИ

Здравният министър: Нямаме притеснения за недостиг на легла, а за силата на българските медици

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:06, 19.10.2020
Чете се за: 01:39 мин.
Още

Здравният министър Костадин Ангелов беше в една от най-засегнатите от COVID области - Благоевград. Заради големия брой на заразени с COVID-19 министърът ще посети всяка от 4-те болници в региона, за да се увери в готовността им да се справят с COVID епидемията.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов посети първо Югозападната болница, която обединява лечебните заведения в Петрич и Сандански. Тук са настанени общо 49 пациенти с коронавирус, а при необходимост могат да бъдат разкрити още над 40 легла. Проф. Ангелов продължава обиколката си с посещение на болницата в Гоце Делчев, в Разлог и в Благоевград, като накрая ще участва и в заседание на Областния кризисен щаб. След това заседание ще стане ясно дали ще има нови мерки срещу коронавируса в региона.

97 нови случаи на COVID-19 са регистрирани в Благоевградска област за последните три дни, по данни на РЗИ. Най-много са случаите в Благоевград. Заради завишения брой на заразени от днес в областния град за две седмици се ограничава провеждането на сватби, кръщенета и големи тържества на закрито. На кооперативния пазар в града пък се връща режимът от пролетта.

"Там хората трябва да бъдат с маски както хората, които продават, така и клиентите на пазара. Ще има пропускателен режим, както беше преди време, посоки на движение, така че това ще бъда предприето там", обясни кметът на община Благоевград инж. Румен Томов.

Няма да бъдат налагани допълнителни противоепидемични мерки в региона, но контролът ще бъде завишен, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов при обиколката си в областта.

"Това, което можем да направим, е да завишим максимално много контрола и всичко, което е в разрез с наложените мерки, да бъде своевременно докладвано и санкционирано. Започнахме масови проверки навсякъде, по всички обществени места, където има струпване на много хора, нощни заведения, градски и междуградски транспорт", допълни министър Ангелов.

Засега препоръката на здравния министър да не се пътува в Благоевградска област остава в сила, докато броят на заразените не падне драстично. По отношение на легловата база болниците в региона поне засега са обезпечени. Проблемът с медицинския персонал обаче остава.

"Ситуацията, бих казал, не е добра. Във вътрешно отделение двама пенсионери, които, разбира се, се справят изключително добре. В инфекциозно отделение работят двама колеги и всъщност няма достатъчно", каза директорът на МБАЛ-Благоевград д-р Огнян Митев.

"Нямаме към настоящия момент притеснения за недостиг на легла, ще го повторя още веднъж - имаме притеснения за силата на българските медици и сестри, които са вече шести месец опаковани в костюми, давайки всичко от себе си, за да проведат тази битка успешно. Това е единственото нещо, което ни притеснява и ако трябва ще влезем в лечебните заведения, да помагаме", каза още Костадин Ангелов.

По отношение дали карантината да бъде намалена от 14 на 10 дни, здравният министър заяви, че утре има среща със специалисти, на която предстои да бъде взето решение.

Репортери: Антония Сукалинска и Ирина Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атрактивни полети от малка височина в Пловдив
Атрактивни полети от малка височина в Пловдив
Какво кара младите хора да изберат морето и пагона?
Какво кара младите хора да изберат морето и пагона?