НОВИНИ

Вече има противогрипни ваксини, разпределят ги по аптеките

bnt avatar logo
от БНТ
18:20, 19.10.2020
5611
Чете се за: 01:29 мин.
Още

Заради COVID кризата - засилен интерес към противогрипните ваксини. Очакването беше, че те ще бъдат разпространени в аптечната мрежа днес следобед, ще достигнат и до личните лекари.

Добрата новина за всички, които желаят да се ваксинират срещу сезонния грип, е че ваксините вече ги има в България и започнаха да се разпределят в аптечната мрежа. Част от тях вече са доставени в някои аптеки в София, а утре те ще бъдат доставени в цялата страна. Количеството, което беше заявено тази година, е 70 000 ваксини, което е с 10 000 повече в сравнение с миналата година.

На личните лекари ще бъдат предоставени 180 000 ваксини. Те са безплатни и са за хора над 65-годишна възраст, които са с хронични заболявания. Някои от тези пациенти обаче споделят, че се притесняват дали реално ваксините ще стигнат за всеки, който желае да се имунизира, тъй като миналата година част от джипитата не са получили нито една такава. Също така проверка в аптечната мрежа показа, че фармацевтите се притесняват, че няма да получат повече от една-две ваксини тази година.

В аптеките във Варна списъци на чакащи за противогрипни ваксини няма, защото фармацевтите не знаят дали препаратите ще стигнат до тях.

"Нямам никаква представа колко ваксини ще ми бъдат отпуснати от склада, за да мога съответно да се ангажирам с бройка", заяви Галя Тонкова, която е собственик на аптека.

Дали ваксините ще стигнат и до всички аптеки, дори и в най-малките населени места, никой не може да каже.

"Просто много бързо ще свършат, понеже хората благодарение на медиите и лекарите съзнават, че трябва тази година да се ваксинират. По принцип покритието с тези ваксини е много малко в България, между 2-3%, но тази година ще бъде много по-голямо", каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

Със застудяване на времето възрастните хора се притесняват от сезонния грип, но казват, че няма откъде да купят ваксина.

Притеснени са и общопрактикуващите лекари, защото хронично болните им пациенти искат тази година задължително да се ваксинират срещу грип.

"При мен са се записали около 8 процента от лицата над 65 години, но за съжаление миналата година не получих нито една ваксина, въпреки заявката и потвържденията. Така че хората останаха разочаровани и неимунизирани", коментира д-р Христина Димитрова от МБАЛ "Св. Клементина".

Нова поръчка за купуване на противогрипни ваксини тази година няма да има. Според фармацевти не се очаква и спекула с цените.

"Ваксините изискват съхранение в хладилник, мисля, че няма да се стигне дотам. И до най-малкия град ще достигнат ваксините някои аптеки ще получат по 5-10, други повече", допълни Николай Костов.

Цената на ваксината ще бъде около 27 лева.

Репортери: Петя Иванова и Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Втора вълна на COVID-19 в Европа. Австрия, Белгия, Полша и Италия с нови мерки
Втора вълна на COVID-19 в Европа. Австрия, Белгия, Полша и Италия с нови мерки
Починал е един от пациентите в дом "Качулка"
Починал е един от пациентите в дом "Качулка"