НОВИНИ

Какви нови мерки срещу разпространяването на COVID-19 предприема Европа?

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:06, 28.10.2020
Чете се за: 01:08 мин.
Европа

Европейската комисия представи днес нови мерки за справяне с пандемията от коронавирус в Европа. Брюксел очаква влошаване на ситуацията през следващите седмици и призова държавите членки за още по-координирани действия. Германия и Франция се очаква тази вечер да оповестят нови ограничителни мерки.

Очаква ни съвсем различна Коледа, предупреди днес председателят на
Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Според съветника ѝ -
белгийския вирусолог Петер Пиот, сегашните ограничителни мерки трябва да
продължат достатъчно дълго, за да не се стигне до трета вълна на
пандемията.

"Ситуацията с коронавируса е много сериозна. Положението в почти всички държави-членки е обезпокоително. Данните на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията показват силно разпространение на вируса в цяла Европа. Това е втората вълна и все повече хора се заразяват. Само през последната седмица общият брой на потвърдените случаи в Европа е 1,1 млн. души. С увеличаването на заразените расте и броят на приетите в болница. Очакваме в следващите 2-3 седмици цифрите бързо да нарастват", каза Урсула фон дер Лайен - председател на Европейската комисия.

Европа е вторият континент с над 250 000 жертви на коронавируса

Еврокомисията призова днес държавите да споделят актуални данни една с друга. Ще бъде увеличен броят на тестовете като се използват бързи тестове за антигени. ЕК ще отпусне 100 млн. евро за осигуряването им. До средата на ноември държавите се приканват да споделят национални стратегия за тестване. Според фон дер Лайен ваксината е светлина в тунела, но ЕС вероятно ще разполага с ваксини най-рано догодина през пролетта.

На този фон Франция и Германия ще обявят тази вечер нови по-строги ограничителни мерки срещу разпространението на корона вируса, част от които ще влязат в сила веднага.

Очаква се Париж да въведе обща карантина, като вероятно училищата ще останат отворени, а университетите ще минат на дистанционно обучение. В Германия, където има рекорд на заразените, се очаква да бъдат затворени ресторантите и баровете, а основните училища и детските градини също да продължат да приемат деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов: Не сме богопомазани като президента Радев, само с ден карантина, сякаш е извънземен
Борисов: Не сме богопомазани като президента Радев, само с ден карантина, сякаш е извънземен
Българка е най-популярната актриса в света в момента според класацията на IMDb
Българка е най-популярната актриса в света в момента според класацията на IMDb