НОВИНИ

Посланик Шекерлетова: Информирайте се предварително за мерките, преди да посетите Германия

bnt avatar logo
от БНТ
17:49, 28.10.2020
Чете се за: 00:53 мин.
Европа

Германският канцлер Ангела Меркел поиска от премиерите на германските провинции да постигнат съгласие и затворят баровете и ресторантите след 4 ноември за ограничаване разпространението на коронавируса. Детските градини и училищата ще останат отворени.

Към първоначално рисковите за Германия области Благоевград и Търговище от 24 октомври бяха добавени нови три области - София-град, Сливен и Разград, припомни за зрителите на "Светът и ние" Елена Шекерлетова, посланик на България в Германия.

Гражданите, които идват от тези рискови области в Германия, трябва да представят на влизане отрицателен PCR тест, в противен случай трябва да останат в карантина и да се подложат на такъв тест в Германия. Отделните федерални провинции имат сериозни автономии по отношение на въвеждане на различни мерки, контрола за тяхното спазване и санкциониране.

Меркел ще предложи затягане на мерките в Германия от 4-ти ноември

Посланик Шекерлетова посъветва българските граждани да се информират предварително за провинцията, в която отиват. Информация могат да намерят на страницата на Външно министерство - там е посочен сайт на федералното правителство на немски, френски и английски с детайлна информация за всяка провинция.

Повечето университети и висши училища започнаха в Германия зимния семестър онлайн. В зависимост от епидемиологичната обстановка останалите, които са избрали присъствена форма, могат да преминат на дистанционна форма на обучение.

"Като цяло и политическите партии, и общественото мнение в Германия застава зад мерките, които се вземат, но има широки дискусии доколко тези мерки са адекватни, особено в засегнатите браншове, в засегнатите сфери на обществения живот и там дебатът тече непрекъснато", съобщи посланик Шекерлетова.

Гледайте още от "Светът и ние"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентството: Противоречивите обяснения на изпълнителната власт будят все повече въпроси за оставката на д-р Данчо Пенчев
Президентството: Противоречивите обяснения на изпълнителната власт будят все повече въпроси за оставката на д-р Данчо Пенчев
Еврокомисията предложи директива за минималната работна заплата в Европа
Еврокомисията предложи директива за минималната работна заплата в Европа