НОВИНИ

Как се приемат ограничителните мерки в Бургас?

bnt avatar logo
от БНТ
17:34, 28.10.2020
Чете се за: 01:53 мин.
Регионални

Бургас бележи рекорд по новозаразени с COVID-19 за последното денонощие.

Въпреки че Бургас вече е на 4-то място по новозаразени за последното денонощие сред областните градове у нас, паника сред хората няма. Повечето хора не носят маски на открито.

Няма да има по-сериозни мерки в Бургас, освен тези, които са включени в заповедта на здравния министър, която влиза от утре. Има достатъчно болнични легла в болниците в Бургас, но проблемът с медицинския персонал остава..

Тази линейка кара възрастен мъж със симптоми на COVID-19. Човекът се почувствал зле и потърсил медицинска помощ. От дома му, пациентът е откаран за преглед във втория център за диагностика на COVID-19, който е обособен в спешния център за деца на бургаската болница. От тази сутрин струпване на линейки с COVID пациенти вече няма.

"Днес е малко по-облекчено, да. Водим ги, оставяме ги и си тръгваме, иначе се трупахме по 4-5 линейки и така с чакане до половин час, един час. Като позаработят и другите центрове, мисля че ще е по-облекчено."

БНТ: Колко, според Вас, центъра са нужни за Бургас, така че да роботите спокойно?

"Не мога да кажа, но един не е достатъчен."

Днес е и последен присъствен учебен ден за бургаските гимназии. Преподаватели обаче не одобряват мярката.

"Директори, учители, ученици, положихме неимоверни усилия, за да спазим всички мерки, които ни бяха наложени. Повярвайте ми в много гимназии в Бургас мерките се спазват. Ред и дисциплина има. Сега, според мен, няма кой да въведе и кой да отговаря за този ред и за тази дисциплина. Но по кафета, по МОЛ-ве по заведения, мисля че родителите трябва да поемат отговорност. Там това няма да бъде така, гарантирам ви", каза Наска Железчева, преподавател по български език.

Учениците също не искат да затварят училищата. Изпитват затруднения с дистанционното обучение, а и те са на мнения, че мерките по коридорите и класните стаи се спазват.

"Материалът може по-лесно да се възприеме, когато директно учителят го преподава. Ако нещо не разбираш идва и ти обяснява на място. Показва ти къде имаш грешки, докато вкъщи някак си се губят социалните контакти с учителите, с твоите съучениците. Някак си е по приятно да сме в присъствена среда и след като се спазват мерките като маски и дезинфектанти, не мисля че има проблем да се присъствено", каза Магдалина Петкова, 11 клас.

Бургазлии одобряват мерките, които влизат в сила от утре. Най-вече за затварянето на барове и дискотеки.

„Абсолютно. Всяка една държава в Европа ги предприе тези мерки, мисля че и тук е време."

БНТ: Вие лично посещавате ли такива заведения, ще Ви липсват ли?

"Да посещавам, но ще се огранича. Значи като се каже нещо, се спазва. Но много по-рано училищата трябваше да са онлайн, абсолютно всички заведения трябваше да се затворят, за да се избегне този бум, който е в момента".

БНТ: Смятате ли, че са огнища на заразата тези места?

- Да.

БНТ: - Удачна е мярката според Вас?

- Удачна е, да.

БНТ: Има ли нещо от мерките, което на Вас не ви харесва?

- На никого не му е приятно да си седи по цял ден вкъщи и да няма правата, които си има попринцип, но това се изисква в момента. За мен е важно да се спазват.

За китариста Дилян обаче мярката със затварянето на барове и дискотеки не е толкова удачна, именно защото той работи в нощен клуб.

Под въпрос е и празникът на Бургас - Никулден. Ако ситуацията около вируса не се подобри, за първи път, няма да има оживление по площадите и празненства на Никулден в Бургас.

Автор: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еврокомисията предложи директива за минималната работна заплата в Европа
Еврокомисията предложи директива за минималната работна заплата в Европа
Пауло Фонсека: ЦСКА София е отлично подготвен физически отбор
Пауло Фонсека: ЦСКА София е отлично подготвен физически отбор