НОВИНИ

260 000 гимназисти минават на онлайн обучение от утре

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:08, 28.10.2020
Чете се за: 01:29 мин.
Още

От утре около 260 000 гимназисти в цялата страна минават на дистанционно обучение за 14 дни. Това са около една трета от всички ученици. Причината - големият брой заболели и необходимостта от дистанция в училище.

Засега децата от 1 до 7 клас остават в клас. С изключение на тези в училищата, които са предложили на просветния министър да минат на онлайн обучение.

Над 2500 заразени за 24 часа: Късно ли бяха затегнати мерките и ще има ли нови

В Пловдив наложиха допълнитени ограничения и забраниха непълнолетните да влизат в моловете без придружител, с която мярка се цели да се ограничи безконтролното струпване на млади хора.

В София бройката на дистанционно обучаващите се ученици е 51 000 от общо 137 000.

Сериозният пик от заразени с COVID-19 в цялата страна, неспазването на дистанция и неносенето на маски от младежите, са част от причините да се стигне до дистанционно обучение, казва един от радетелите на идеята Диян Стаматов.

Диян Стаматов, директор на 119-то СOУ: Гимназиалният етап най- лесно може да премине в дистанционно, защото те са и най- големи, най- силно дисциплинирани по отношение на участието си в дистанционна среда.

Новите мерки: Как да ходим на училище, ресторант и кино

Специална подготовка за дистанционното тук няма да има- виртуалните класни стаи са създадени още от пролетта. Колкото до самите гимназисти повечето от тях днес казаха, че предпочитат присъственото обучение.

Засега децата от първи до седми клас остават на училище. Докога не се знае.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Разбира се, ако тенденцията за повишаване продължи, вероятно ще се налага в последствие да се минава временно на дистанционно обучение и при други ученици.

По-строги мерки: Гимназии и университети на онлайн обучение, без публика на мачове

Според Диян Стаматов обаче, учениците от началния етап в никакъв случай не трябва да учат дистанционно.

Диян Стаматов, директор на 119-то СOУ: Те са с много ниско ниво на грамотност и няма как да се подготвят сами в дома, втората причина е, че в къщи задължително трябва да има с тях родител, а това води до сериозният проблем от затваряне на цялата страна.

Как ще работят заведенията и магазините при новите мерки

Родителите също са на две мнения.

Мария Петкова, родител: Според мен е добре предвид ситуацията, това е много голямо училище и колкото и усилия да полага ръководството малко е трудно с дистанцията.

Гергана Илиева, родител: Имам ученичка, която учи в гимназия и друго дете в прогимназия. Добре е всички деца да излязат онлайн или ако ще учат да са всички в присъствена форма.

В училищата се прекратяват и извънкласните дейности и екскурзии, но остават занималните при спазване на отстояние между децата.

Еднопосочно движение и постоянна дезинфекция на пазара в Горна Оряховица

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена пострада при взрив на газова бутилка в Асеновград (СНИМКИ)
Жена пострада при взрив на газова бутилка в Асеновград (СНИМКИ)
Не намериха доброволци за болницата във Велики Преслав
Не намериха доброволци за болницата във Велики Преслав