НОВИНИ

Рекорден брой новозаразени в Русе, доброволци се включват в лечението

bnt avatar logo
от БНТ
18:15, 28.10.2020
Чете се за: 00:48 мин.
Регионални

Близо 100 са болните от COVID в русенските болници. Градът отбеляза рекорд на новозаразени - те достигнаха бройката 97 души. Областта влезе в рисковата червена зона. Подобно на собствениците на заведенията в цялата страна и в Русе ресторантьорите настояха за компенсиране на ограничителните мерки, които водят до фалити на заведения.

Добрата новина е, че вече има отзовали се на призива на лечебните заведения за доброволци. 4 началници на отделения и 4 медицински сестри помагат в обособения COVID сектор в Университетската болница "Канев", двама са доброволците в белодробната болница в Русе.

От началото на пандемията вече в 8 детски заведения и 9 училища от региона са установени общо 62 случая на COVID-19. На този фон русенските училища вече са в готовност от утре гимназиалните класове да минат на дистанционна форма на обучение, като едно от тях дори настоява всичките му ученици да се учат в онлайн среда. Бизнесът обаче е притеснен заради новите мерки, много от фирмите изпращат част от персонала си да работи от вкъщи.

Ресторантьорският бранш е с мрачни прогнози.

"Бизнесът много ще пострада от всичко това и ще претърпи големи загуби. Сега с новата заповед, която излезе вчера на здравния министър означава, че ние трябва да разредим още местата за хранене, като заповедта предишната беше от маса до маса метър и половина, сега от стол до стол да бъде метър и половина. Това ще намали може би до 30% капацитета на заведенията", каза Красимир Иванчев, председател на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе

Автор: Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До 10 години за незаконен превоз на пътници, до 12 за хакване на държавна инфраструктура
До 10 години за незаконен превоз на пътници, до 12 за хакване на държавна инфраструктура
Жена пострада при взрив на газова бутилка в Асеновград (СНИМКИ)
Жена пострада при взрив на газова бутилка в Асеновград (СНИМКИ)