В "червената" зона: Затягат мерките в Смолян и Русе

от БНТ
18:10, 27.10.2020
Чете се за: 00:58 мин.
Регионални

Русе и Смолян са част от областите, които попаднаха в "червената" COVID зона.

В Университетската болница "Канев" от 62 легла са свободни 5 и то в Интензивния сектор, и всеки момент може да бъдат запълнени. В другата университетска болница "Медика" при разкрити 20 места имат 38 пациенти с COVID-19.

В Белодробната болница има едно свободно място, но се очаква да излязат резултатите на четирима пациенти. Според специалистите, за да няма такъв натиск върху здравните заведения, трябва да се прецизира приемът. За русенските болници проблем се оказва, че тук се изпращат много пациенти от съседни области.

"Идват много хора от Кубрат, от Исперих, от Разград, Тутракан, освен това той е зле. И те поставят малко пред свършен факт - всяко едно РЗИ трябва да си има решение по тези въпроси, трябва някой да поема ангажимента и да каже къде да отиде този човек", каза д-р Христо Метев - зам.-управител на Белодробната болница в Русе.

В Онкологичния център също се подготвят да открият 15 легла за пациенти с COVID-19, съгласно заповедта на министъра. Досега са имали два случая, в началото на първата вълна.

"Притеснени са нашият персонал, защото специализацията им е малко по-различна, но хубавото е, че имаме човек със специалност "Пулмология" и имаме и някой друг човек и с вътрешни болести", каза д-р Камен Кожухаров - управител на Комплексен онкологичен център - Русе.

Увеличават се критичните "червени области" в страната

В Смолян легловият капацитет е запълнени на 50%, но пък данните показват ръст на новорегистрираните с коронавирус от началото на октомври. Висока е и процентът на смъртните случаи.

"11,6% за последните 14 дни, при 2,88% за страната, почти четири пъти по-висок", каза д-р Мими Кубатева - директор на РЗИ-Смолян.

Навсякъде в лечебните заведения се търсят доброволци за секторите с коронавирус.

Автор: Андрей Кючуков

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Няма легла и медици в столичните болници
Няма легла и медици в столичните болници
Увеличават се критичните "червени области" в страната
Увеличават се критичните "червени области" в страната